Як правильно прасувати тюль з різних типів тканини

Як правильно прасувати тюль з різних типів тканини

Легкий, візерунковий, прозорий або напівпрозорий тюль – справжня окраса вікон будинку. Тюль використовують для оформлення вікон на кухні, в спальні, залі, – в тих приміщеннях, де хочеться додати інтер’єру ніжності й романтизму. Із сучасною побутовою технікою випрати практично будь-який тюль не надто складно, достатньо лише встановити потрібний режим у машинці. Набагато складніше потім випрасувати те. Тут знадобляться знання і вміння.

Тюль із синтетики якісно розгладити можна лише за допомогою праски. Не варто вішати виріб для випрямлення на карнизі. Це не призведе до бажаного результату – штучні волокна вирівнюються тільки під дією температурного впливу. Виріб із синтетики потрібно прасувати відразу після прання, коли тканина ще волога. Сухий тюль відпрасувати набагато складніше, а зволоження пульверизатором може залишити на делікатному матеріалі розводи. Починайте прасування з невеликої малопомітної ділянки на виробі. Якщо все в порядку, і режим підійшов, можна продовжувати. Оптимальна температура для прасування – 120° С (1–2 точки). Не торкайтеся тканини безпосередньо підошвою праски, щоб не залишити слідів. Використовуйте насадку для праски, або пропрасовуйте через зволожену бавовняну тканину. Такі матеріали, як поліестр, шовк, можна прасувати через звичайний білий паперовий лист. Синтетичні тюлеві вироби розгладити праскою можна тільки з виворітного боку. Якщо прасувати із зовнішнього, то волокна можуть набути жовтого відтінку.

До тюлевих фіранок з натуральної бавовни потрібен особливий підхід. Випрані машинним способом бавовняні фіранки віджимати необхідно на мінімумі оборотів, інакше прасувати їх буде дуже складно. Найбільш простий спосіб розпрямити зім’ятий бавовняний тюль – це повісити фіранки відразу після прання на карниз. Тканина має бути лише злегка віджатою, вологою. Обов’язково слід підстелити що-небудь на підлогу, для вбирання вологи, що стікає з фіранок. На висихання потрібен час, але висушений у такий спосіб матеріал буде ідеально разгладженим. Під тяжкістю власної ваги тканина поступово розпрямляється і має вигляд щойно випрасуваної. Якщо після прання тюлева бавовняна фіранка була надто відтиснута, і практично висохла, то в цьому випадку потрібно пропрасувати виріб за допомогою праски. Встановіть режим нагріву не більше 100° С (1 точка). Підготуйте марлеву серветку, зволожте її. Пропрасовуйте бавовняний матеріал з виворітного боку через марлю. Це копітка робота, особливо якщо потрібно пропрасувати велику фіранку, але тільки таким способом можна розгладити цю делікатну тканину, не пошкодивши її структуру.

Тюлеві фіранки з органзи дуже вибагливі і вимагають бездоганного і делікатного прасування. Органза – це тонка прозора тканина, яку виготовляють шляхом скручування волокон. Вона може бути зроблена з поліестеру, віскози або шовку. Фіранки з органзи вирівнювати за допомогою праски досить складно. Органза – матеріал, який довго розгладжується. Щоб ваші зусилля не були марні, під час прасування тканина має бути абсолютно суха; підошва праски – гладенька, без пригорілих частинок, чиста; прасувати потрібно тільки через цигарковий папір (або шовковий). Також мокрий тюль після прання потрібно акуратно повісити на карниз. Для того, щоб органза була красивою і рівною, потрібно повісити її рівно по висоті, не створюючи розломів на матеріалі. Якщо виріб встиг висохнути до того, як ви його розвісили, змочіть матеріал водою по всій поверхні за допомогою пульверизатора. На випрямлення знадобиться 1-2 дні. Ідеальний спосіб розгладження тканини з органзи – використання вертикального відпаровувача або парогенератора. Повісьте фіранку на карниз і зверху вниз пройдіть гарячою парою по всьому виробу. Якщо з першого разу не вдастся відпарити всю поверхню, повторіть процедуру двічі. Це найприємніший спосіб розгладити «примхливу» тканину, без додаткових зусиль і клопоту.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x