«У сільському господарстві вузької спеціальності бути не може»

«У сільському господарстві вузької спеціальності бути не може»

Передові технології, висококласна техніка, гідні умови праці й висока заробітна плата – вже восьмий рік Тальнівська філія СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”» впевнено розвивається. Основною діяльністю СТОВ є вирощування цукрового буряку, зернових і технічних культур. Завдяки цьому мають змогу забезпечити собі достойне життя не лише працівники, а й жителі населеного пункту, землі якого орендує підприємство.

– В основному всі працівники на СТОВ працюють давно. Переважно це місцеві жителі. За свій досвід бачив багато чого, різні умови в різний час. А зараз – і техніка сучасна, і, відповідно, ставлення до роботи змінилося, – каже Олексій Пасєка, керівник Тальнівської філії СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”».
Більшу частину свого життя він віддав сільськогосподарській сфері. Вважає, що для продуктивної праці важливо порозумітися з колективом і створити сприятливу атмосферу й достойні умови праці для працівників.

«У сільському господарстві вузької спеціальності бути не може»

– Ми постійно впроваджуємо прогресивні технології, оновлюємо техніку та заохочуємо робітників. Розвиток підприємства порадував і населені пункти, на території яких розміщена філія. І не дивно, адже у СТОВ не лише дотримуються всіх соціальних угод, а й роблять набагато більше. Усе вчасно орють, сіють, збирають непогані врожаї – люди задоволені сповна. У нас працюють досвідчені, відповідальні й віддані своїй справі люди. У сільському господарстві не можна нічого не робити й отримувати заробітну плату.
В автопарку Тальнівської філії СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”» – 13 автомобілів марки «КАМАЗ», їх обслуговують 16 водіїв. Окрім «КАМАЗів», в обслуговуванні – легкові автомобілі, «ГАЗ-53» та інші. Ремонтують автомобілі у теплу пору року в автопарку, в холодну – у майстерні, що захищена від опадів і холоду. Зазвичай працівники виконують різноманітні роботи з перевезення вантажів. Навесні, коли проходить посівна кампанія, на поля розвозять посівний матеріал та мінеральні добрива, підвозять воду при хімічному обробітку посівів. Далі посівний матеріал засипають у сівалки, міндобрива – в розкидачі. Коли починаються жнива, зерно від комбайнів перевозять на тік або в Корсунь-Шевченківський. У сезон збирання цукрового буряку всі автомобілі пущені в дію для його перевезення з поля на цукровий завод. Також автомобілі використовують для перевезення кукурудзи при збиранні.
Ігор Шинкарюк навчався у Тальянківському агротехнічному коледжі, з автомобілями мав справу ще під час служби в армії. У 1997 році працював завідувачем майстерні, потім – бригадиром тракторної бригади, згодом – інженером. Зараз же він завідує машинним двором Тальнівської філії СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”».

«У сільському господарстві вузької спеціальності бути не може»

– Цю посаду я обіймаю вже три роки, а взагалі на СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”» працюю з 2010 року. Умовами праці й заробітною платою задоволений. У нас є водії, які працювали за кордоном, і повернулися назад, – говорить Ігор Олександрович. – У сільському господарстві вузької спеціальності не може бути. Якщо працюєш у сільському господарстві, потрібно знайти й уміти виконувати різну роботу, тобто бути «багатозадачним». Знати, що робити з автомобілем, трактором, на полі тощо. Якщо на полі сконцентрували багато техніки, всі спеціалісти мають чергувати біля агрегатів. Звичайно, основні обов’язки й фахові знання мають бути широкими, проте ще необхідно знати ази інших спеціальностей і розумітися на цьому. Так у нас і є.
Олександр Глущук працює водієм у Тальнівській філії СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”» також ще з 2010 року. Каже, що робота йому подобається, інакше вже б давно пішов.
– Мені подобається ставлення керівництва до працівників, гідна заробітна плата, соціальне забезпечення й харчування. Робота на полі, та ще й за кермом, – важка й вимагає багато сил. Ми постійно щось возимо, зараз – цукровий буряк на Тальнівський цукровий завод.
Механізатором на навантажувачі в Тальнівській філії СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”» Роман Романенко працює три роки. Каже, що робота сезонна, протягом року він вносить отрутохімікати та виконує завдання, які ставить начальник тракторної бригади.
– Зараз я навантажую буряки, займаюся польовими роботами на тракторі. Після збирання цукрового буряка завершимо обробіток ґрунту до нового сезону. Умови праці й заробітна плата мені подобаються.
– Я на цьому господарстві працював ще до приходу СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”» . Так і залишився працювати. Зараз набагато кращі умови. Техніка – новітня, трактори та комбайни фірм «John Deere» і «Claas Lexion». Звісно, заробітна плата набагато зросла. Головне, щоб механізатори були задоволені, а наша справа – їм у цьому допомагати,
– зазначає Сергій Мороз, начальник тракторної бригади Тальнівської філії СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”» .
Гарне харчування – запорука плідних результатів. Працівники Тальнівської філії СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”» мають можливість добре харчуватися на роботі в їдальні, що діє у філії. Нещодавно її капітально відремонтували і встановили там нове обладнання. За його допомогою смачні обіди з радістю готують старший кухар Галина Гончар і молодший кухар Наталія Шинкарюк.

«У сільському господарстві вузької спеціальності бути не може»

Найголовніше – любити землю
Неподалік від Тального розкинулися поля Заліської філії СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”», на які також завітали журналісти «Нової Доби». Там нині триває підготовка землі до посіву.
Керівник філії Юрій Драган працює з перших днів, як тільки СТОВ розпочало обробляти ці землі. Каже, що за сезон збирають урожай зернових із площі майже 3 тисячі гектарів. Основна частка – кукурудза.
– Обробляємо землю, сіємо, врожаї вирощуємо, намагаємося зробити все якнайкраще. Цьогоріч немає на що бідкатися: погода сприяє, є врожаї, постаралися ми всі – від бригадира до тракториста, – розповідає Юрій Миколайович. – Зараз головне – вивезти цукровий буряк і підготувати землю до наступного року – розкидати міндобриво, закультивувати. Загалом сезон підготовки землі триває з ранньої весни. Умови праці мені подобаються, а праця на природі надихає.
За ходом виконання технологічного процесу слідкує Валерій Майчук, керівник і агроном Кобринівської філії СТОВ «Агрофірми \”Корсунь\”», за сумісництвом агроном у Заліському. Ця робота його приваблює тим, що є можливість із весни побачити чисте поле, а потім за певний період дати життя рослині. На його думку, це певний цикл, за яким можна спостерігати, і керувати ним, наскільки це можливо.
– У моїй родині не було агрономів. Проте так склалося життя, і я вирішив опанувати саме цей фах. Бути агрономом не кожному дано. Головне – це любити й поважати землю, – запевняє Валерій Іванович. – Я тут працюю від початку, вже десятий рік. Мені робота в усьому подобається: і умовами, й рівнем заробітної плати. До моїх обов’язків входить спостерігати за виконанням технологічного процесу на всіх стадіях, контролювати процес вирощування насіння, правильного зберігання посівного фонду, загалом сільськогосподарських робіт, які ведуть цілий рік.
– Торік я отримав новий комбайн, – радіє Олександр Яценко, який працює комбайнером СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”» вже п’ять років. – Техніка тут хороша, комфортна, з кондиціонерами, багатофункціональна. За ці роки змінив чимало транспортних засобів, тож досвіду маю чимало. Врожаї гарні. Умови роботи в нас, вважаю, – одні з найкращих у районі: зарплату й аванс отримуємо вчасно, маємо триразове харчування, забезпечують нас соціальними пільгами.

Валерія Тімергаліна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x