Сергій Корновенко: «Інтелект – найцінніший ресурс країни»

Сергій Корновенко: «Інтелект – найцінніший ресурс країни»

Завідувач єдиної в області кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького переконаний, що економіку України врятує лише розум. Про це «Нова Доба» дізналася від власного кореспондента.

– Інтелектуальна власність – це той капітал, який у нашій країні ще не оцінений, – говорить завідувач кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доктор історичних наук, професор Сергій Корновенко. – Ми звикли всі говорити про багатства природні: газ, нафту, вугілля, – які на сьогодні визначають тактику й стратегію геополітики. Ми звикли говорити про фінансовий капітал, який теж є багатством будь-якої країни. Поза увагою, на жаль, залишається інтелектуальний потенціал й інтелектуальний капітал. Але, якщо замислитися, то ми побачимо, що ні нафта, ні газ, ні гроші нічого не значать без людського розуму й без інтелектуальної творчої діяльності. Натомість у сучасному світі роль інтелектуальної власності постійно зростає.

За словами вченого, в країнах Західної Європи, на які рівняється Україна, від інтелектуальної власності вже давно навчилися отримувати реальні прибутки. Прибутки від книгоіндустрії, фільмоіндустрії, відеоіндустрії в європейських країнах становлять від 4 до 11 % ВВП. Крім того, велике значення авторське право в цих країнах має не лише в так званій розважальній індустрії, а й у багатьох інших. Наприклад, у Великобританії компанії, які спеціалізуються на аеронавтиці, автомобілебудуванні, хімічній промисловості, виробництві, фармацевтиці тощо дають 8 % ВВП. У всіх цих галузях значну роль відіграє інтелектуальна власність.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x