Робіть покупки з хорошим настроєм (ПОРАДИ)

Робіть покупки з хорошим настроєм (ПОРАДИ)

Як правильно робити покупки в Інтернеті – поради від експерта з інтернет-шопінгу Юлії Баранько

Як правильно робити покупки в Інтернеті

Значно нижча ціна, значно ширший асортимент – ось 2 основні переваги шопінгу онлайн. Ще є аргумент якості: ті речі, які шиють, скажімо для ринку Європейського союзу, чи Америки і для Українського – значно відрізняються.
Не будемо говорити про економію часу, бо є люди, які за 15 хв купують кофтинку, що першою потрапила на очі у найближчому магазині є й люди, котрі годинами сидять в Інтернеті обираючи, порівнюючи, аналізуючи.
Щодо часу, то є ще така деталь, як вибір способу шопінгу: купуєте самостійно, чи через байєра – таких людей зараз дуже багато. Вони аналізують, порівнюють, підшукують купони, передивляються розсилки – одним словом, роблять усе за вас. Це зазвичай коштує близько 10% вартості замовленого товару, але економить ваш час.

Про економію грошей

По-перше, немає витрат на оренду приміщення, персонал і т. д.
По-друге, на превеликий жаль, українські ціни у більшості значно вищі від закордонних. Наприклад, якщо зайти на сайт, скажімо, Zara Україна і через анонімайзер зайти на сайт цієї торгової марки в Іспанії – будете здивовані різницею цін десь відсотків на 30. Якщо ми говоримо про американські ТМ – то різниця буде ще більшою.
Ще важливо знати, що найнижчі ціни на речі певного бренду в країні, до якої цей бренд належить, або в якій ці речі виготовлено.
Та слід зважати на доставку. Доставка, у залежності від виду, класу та транспортної компаніїї коливається від 6 до 15 доларів за кілограм (це приблизно пара кросівок, три кофтинки тощо – і усі сайти вказують цю вагу в описі товару). Якщо кросівки Puma в Україні коштують 3000 гривень, а в США 35$, то доплата ще в 300 грн все рівно он лайн покупку робить значно вигіднішою.
Важливим обмеженням є максимальна вартість посилки, що не підлягає оподаткуванню. Зараз діє норма, що не можна отримувати посилки з-за кордону на суму понад 150 євро частіше, ніж раз на 3 дні від одного відправника. І тут дуже цікаво: якщо ви замовляєте з кількох сайтів, але користуєтесь послугами закордонного складу, то ці посилки ідуть в Україну уже з адресою складу (а це уже один відправник). Також, якщо Ви замовили кілька посилок з інтервалом у 3 дні, то вони можуть накопичитись на складі і, відповідно, при відправці в Україну перевищити ліміт, або уже накопичитись на нашій митниці – результат один і той же: + 20% до вартості у вигляді податку.
Зараз узагалі є Законопроект, щоб знизити цю суму з 150 до 22 євро. Це, по суті, уб’є закордонний інтернет-шопінг. Тому на сайті Президента є петиція, щодо перегляду зазначеної в законопроекті максимальної суми.

Лайфхаки для шопінгу онлайн

Варто відразу визначитися, якщо ви купуєте через байєра, то просто підпишіться на його розсилку у Viber, Telegram, Insta і насолоджуйтесь.
Якщо купуєте самі, то варто звернути увагу на такі речі:
– підпишіться на розсилки, щоб бути у курсі розпродажів;
– плануйте покупки й купуйте кілька речей одразу (дуже часто сайти надають безкоштовну доставку на покупну на певну суму);
– якщо це звичайний день і шаленого попиту на товар не передбачається додавайте річ у корзину і зробіть паузу хоча б на годину і знову перевірте корзину (дуже часто Ви приберете звідти кілька непотрібних спонтанно обраних речей), зрідка бувають і приємні бонуси, коли сайт бачить, що постійний клієнт вагається, то надсилає додатковий купон на знижку;
– шукайте в інтернеті електронні ваучери на знижку;
– по максимуму використовуйте програми лояльності сайтів (беріть участь у бонусних програмах, вказуйте дату свого народження, щоб отримати персональну знижку тощо);
– не ігноруйте послуги кешбеку від банків та інтернет ресурсів – суми, звісно, не космічні, але при регулярному шопінгу на каву з цукерками наекономте, буває й більше;
– користуйтеся аутлет сайтами (зазвичай ціни на них значно нижчі ніж на офіційних). Відбувається це за рахунок того, що компанії віддають туди минулорічні колекції. Якщо одягатися лише у речі нових колекцій для вас не принципово – маєте можливість зекономити до 70% вартості;
– ретельно вивчайте правила роботи сайту;
– якщо ви користуєтесь послугами іноземних складів, то переконайтеся, що вони у безмитних регіонах. Скажімо, у США є штати, які додатково беруть податок за посилки, які з них відправляються;
– підгадуйте під сесонні та святкові розпродажі;
– якщо на сайті немає потрібного вам розміру – не засмучуйтесь, зайдіть на сайт на наступний день, чи за пару днів (зазвичай, якщо це не сейл, розміри додаються).


Ризики шопінгу онлайн

Найбільший ризик – отримати товар не того розміру, чи якості, яку ви очікуєте. І це зовсім не через те, що продавець хоче вас надурити (якщо ви користуєтесь відомими сайтами, або купуєте у продавців з високими рейтингами (скажімо, на Амазоні), то вони не будуть заради футболки псувати свій імідж). Просто треба зважати, що кожна тогрівельна марка, тим паче кожна країна має свої розмірні сітки. Не полініться вивчити розмірну сітку саме на той продукт, який плануєте замовляти. З особистого досвіду: вивчаю розмірну сітку на сайті, можу приміряти модель у магазині, або ж на тому самому OLX знайти щось схоже і запитати у продавця заміри.
Те ж саме і стосовно якості. Наприклад, заголовок «шкіряні кросівки» зовсім не означає, що вони з натуральної шкіри, бо існує ще й поняття «екошкіра» — штучна, але все ж таки шкіра (і про це вже вказано не в назві, а в описі).

Що робити, якщо купив щось не те

Звісно, Ви можете зв’язатися зі службою підтримки сайту і пояснити свою ситуацію. У 99% вони погоджуються повернути вам 100% вартості, але при умові, що зворотню доставку оплачуєте ви. І тут уже думайте, чи вартує воно того. Зазвичай, вигідніше просто продати річ, що не підійшла, в Україні – ресурсів для цього вдосталь.


Як зробити так, щоб «чорна пятниця» пройшла успішно

1. Складіть собі список покупок (із зазначенням сайтів) – так у вас більше шансів купити потрібний розмір. Можна навіть заздалегідь сформувати корзини на сайтах і щойно стартує розпродаж перевірити, чи змінилися ціни в корзині і оплатити. Якщо купуєте через посередника, заздалегідь попросіть цю людину додати до корзини обрані вами речі з поміткою (купувати, приміром, лише якщо ціна знизиться на 25%). І ще, баєри у чорну пятницю спершу викуповують попередні замовлення і лише потім «розгрібають» усі інші запити.
2. Визначіться з бюджетом: скільки ви готові витрати? Це з одного боку убереже від спонтанних покупок, з іншого – ви матимете можливість оперативно оплатити покупку, щоб за час, доки ви поповнюєте картку хтось не купив річ, що вам треба.
3. Промоніторте ціни за тиждень (щоб не попастися на маркетингові уловки)
4. Намагайтеся зайти на сайт одразу зі старту розпродажу (це 23.59 четверга за часовим поясом магазину).
5. Ну і головне – робіть покупки з хорошим настроєм!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x