У ЧДТУ відбулася зустріч із режисером стрічки «Чорний козак»

У ЧДТУ відбулася зустріч із режисером стрічки «Чорний козак»

21 листопада у День Гідності та Свободи в кінозалі Черкаського державного технологічного університету зібрався професорсько-викладацький склад, працівники та студенти, аби згадати доленосні події у новітній українській історії: Помаранчеву революцію 2004 року та Революцію Гідності 2013 року, а також провести творчу зустріч із режисером українського історичного художнього фільму-фентезі «Чорний козак» Владиславом Чабанюком. Про це «Нова Доба» дізналася із прес-служби навчального закладу.

− Радісно, що в історії України розпочався новий етап, але водночас огортає сум за людей, які поклали своє життя задля нашої свободи, аби ми отримали можливість крокувати вперед, − зазначив у вітальному слові ректор ЧДТУ Олег Григор. − Черкаський державний технологічний університет не стоїть осторонь патріотичного виховання молоді, у нашому виші панує патріотичний дух та прагнення до гідного життя у прогресивній незалежній державі.

Хвилиною мовчання численна аудиторія вшанувала всіх тих, чиє життя обірвалося під час боротьби за свободу.

Користуючись нагодою, Олег Григор виконав почесну місію вручивши Відзнаку Президента України За гуманітарну участь в антитерористичній операції працівниці університету, волонтерці Ірині Колісніченко.

− 21 листопада в нашій державі відзначається День Гідності і Свободи. Це знакова подія у вітчизняній історії, яка об’єднує націю та показує, що в нас живе генетичний код, закладений пращурами. Помаранчева Революція та Революція Гідності продемонстрували важливість національної ідеї, адже лише той народ, який пам’ятає своє минуле − гідний майбутнього, − наголосив проректор з гуманітарно-виховних питань, професор Валентин Лазуренко.

Символічно цього дня за сприяння ректорату та фінансової підтримки профспілкового комітету ЧДТУ відбувся показ патріотичного історичного фільму «Чорний козак», своєрідного надбання українського народу. Демонстрації стрічки передувала творча зустріч із одним із її творців − режисером Владиславом Чабанюком.

− 2003 рік − це було, ніби вчора, а від 2013 року вже п\’ять років минуло. Час дуже швидко плине, і ти розумієш, що те, що було навіть сто років, двісті років тому − було позавчора, оскільки час − досить відносна категорія, − зауважив на початку зустрічі Владислав Чабанюк.

Попри те, що Владислав Чабанюк історик-археолог за фахом і наразі очолює Державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура», жага до кінематографа з\’явилася ще у студентські роки. З часом захоплення втілилося в аматорську кіностудію, один із короткометражних фільмів якої «Вирій», про громадянську війну, здобув гран-прі на всеукраїнському фестивалі любительського кіно.

Після нових цікавих знайомств та зустрічі з казкарем Сашком Лірником, митці вирішили об\’єднати зусилля і створити справжнє кіно за мотивами оповіді Сашка «Про вдову Ганну Шулячку, Чорного Козака і страшне закляття».

Владислав Чабанюк привідкрив аудиторії завісу народження кінострічки, над якою він з командою однодумців працював довгих 10 років. «Чорний козак» режисер не може назвати аматорським кіном, оскільки у фільмі було задіяно багато друзів професіоналів, хоча єдина професійна акторка, яка виконала роль головної героїні Ганни − Марина Юрчак. Загалом, у створенні фільму взяли участь близько 500 людей − кожен допомагав, чим міг: хтось копійкою, хтось добрим словом, хтось безпосередньо підсобляв у знімальному процесі. Стрічку знімали на різних локаціях, у різноманітних мальовничих куточках України, зокрема у селі Легедзине Тальнівського району, поблизу Уманського парку «Софіївка», у селі Пирогів, що під Києвом, у Мамаєвій Слободі, селі Вереміївка Чорнобаївського району, у столиці.

− Останній епізод фільму з сучасним Києвом − це символічний місток між минулим, сьогоденням і майбутнім, − зазначив Владислав Чабанюк. − Якщо на початку фільму дитина тікає, то у фіналі діти не тікають − вони вже нічого не бояться, адже залякувалися сотні років і нарешті сказали досить − це, певно, головна ідея цієї казки.

Вперше кіно, яке не робилося професійною студією, потрапило в прокат і за два тижні покази пройшли майже у 70-и кінотеатрах України. Режисер повідомив, що всі гроші зібрані від прокату фільму «Чорний козак» через благодійний Фонд Девіда Лінча і Фонд Комбат-ЮА підуть на допомогу українським бійцям.

− Сьогодні ми вперше показуємо це кіно, як для друзів, тут у вас в університеті. Це кіно, у яке я, як автор, як режисер, вклав своє бачення, свою уяву, свої фантазії, можливо навіть свої сни, і любов − сто відсотків, − наголосив безпосередньо перед показом режисер стрічки.

Після перегляду кінострічки «Чорний козак» в аудиторії виникло ряд запитань до режисера. Глядачі цікавилися підбором акторів, використанням зброї та предметів українського побуту, місцями зйомок, трипільськими богами, ідеєю фільму тощо. Владислав Чабанюк цілком задовольнив цікавість аудиторії, надавши вичерпні відповіді на всі поставлені запитання.

Під час творчої зустрічі ректор ЧДТУ Олег Григор вручив директору Державного історико-культурного заповідника \”Трипільська культура\” Владиславу Чабанюку Почесну грамоту Черкаського державного технологічного університету за активну громадянську позицію, вагомий особистий внесок у збереження та популяризацію історико-культурної спадщини України та тісну співпрацю з Черкаським державним технологічним університетом.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x