Як громаді створити Центр надання адміністративних послуг з нуля

Як громаді створити Центр надання адміністративних послуг з нуля

«Як створити ЦНАП з нуля в ОТГ – досвід інституційного створення ЦНАП Програми «U-LEAD з Європою» (ЗАВАНТАЖИТИ) є першим в Україні комплексним та практично-орієнтованим посібником, створеним провідними вітчизняними експертами на основі дворічного досвіду роботи Програми. У посібнику надаються вичерпні рекомендації щодо кожного кроку створення ЦНАП.

Перша робоча версія посібника була опублікована в тестовому форматі у 2017 році. Наразі він суттєво доповнений цінною та перевіреною практикою, в тому числі зразками документів, варіантами рішення проблемних питань у процесі створення та модернізації ЦНАП, конкретними прикладами створення ЦНАП у громадах Початкової Фази Програми (2016-2018 рр.), під час якої було відкрито 26 Центрів в ОТГ України.

В презентації посібника у Києві взяли участь Геннадій Зубко, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, Фредерік Куне, координатор сектору з децентралізації Представництва Європейського Союзу в Україні, та Камеран Худур, перший секретар Посольства Швеції, директор Програми «U-LEAD з Європою» від Sida.

Геннадій Зубко зазначив, що сьогодні в Україні працює більше 700 ЦНАП, проте значна їх частина ще потребує належної інституційної допомоги, адже вони були створені до початку децентралізації та наразі не всі з них належно виконують свою ключову функцію – надання мешканцям необхідних адміністративних послуг.

«Наближення адміністративних послуг до громадян, їх доступність та висока якість – одна з ключових функцій держави і органів місцевого самоврядування. Тому розбудова в рамках секторальної децентралізації мережі сучасних Центрів надання адміністративних послуг – одне з пріоритетних завдань, над яким працює команда Мінрегіону спільно з європейськими партнерами. Наша мета – забезпечити доступність адміністративної послуги незалежно від того, де людина проживає», – акцентував Віце-прем’єр-міністр.

Фредерік Куне наголосив на важливості створення саме належних ЦНАП: «Реорганізація системи надання адміністративних послуг на місцевому рівні є однією з невід’ємних складових децентралізації. Функціонуючий належним чином ЦНАП покращує життя мешканців, наближаючи місцеву владу до потреб громадськості, зміцнюючи підзвітність влади та роблячи систему надання адміністративних послуг прозорою, доступною та сервісно-орієнтованою».

Посібник та резюме до посібника можна завантажити також на сайті напряму з покращення якості надання адміністративних послуг для населення Програми «U-LEAD з Європою» www.tsnap.ulead.org.ua/library.

Нагадаємо, що наразі триває третій раунд відбору учасників Фази Впровадження для створення та модернізації ЦНАП, в якому, на відміну від попередніх раундів, можуть брати участь об’єднані громади міст обласного значення з чисельністю понад 50 тисяч мешканців.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x