У ЧДТУ пройшов захід-реквієм до 85-річниці Голодомору

У ЧДТУ пройшов захід-реквієм до 85-річниці Голодомору

22 листопада у Черкаському державному технологічному університеті, Центром національно-патрічничної гідності за сприяння кафедри історії та права, бібліотеки, відбувся захід-реквієм, присвячений 85-м роковинам Голодомору 1932 – 1933 років в Україні. Керівництво університету, професорсько-викладацький склад, співробітники та студенти університету зібралися, щоб вшанувати пам\’ять мільйонів українців, які загинули в роки Голодоморів та політичних репресій. Про це інформує пре-служба закладу.

– Цього дня кожен замислюється про дотик Голодомору до власної родини. Ми повинні пам\’ятати події тих часів, щоб у майбутньому цього ніколи не повторилося, – наголосив ректор ЧДТУ Олег Григор. – Ми повинні мислити на світле, перспективне майбутнє, пам\’ятаючи, що в історії української держави були трагічні часи.

Цей пам\’ятний день було запроваджено згідно з Указом Президента України від 26 листопада 1998 року як «День пам\’яті жертв голодоморів» на підтримку ініціативи громадських організацій, Міністерства культури і мистецтв України, Державного комітету України у справах релігій та Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

– Голод 1932 – 1933 років за соціально-демографічними наслідками та методами штучної організації належить до найстрашніших подій ХХ століття, – зауважила кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри історії та права ЧДТУ Ірина Стадник. – Тема Голодомору в українській історичній науці привертає велику увагу дослідників. Окрім офіційних документів, надзвичайно цінним джерелом є свідчення сучасників.

– Виповнюється 85 років національній трагедії. Сьогодні, в результаті проведеної колосальної науково-пошукової роботи істориків, краєзнавців, працівників архівних і музейних установ ми можемо о говорити про те, що події 1932 – 1933 років є геноцидом тогочасної влади проти Українського народу, а особливо селянства, – зазначив доктор історичних наук, професор, проректор ЧДТУ Валентин Лазуренко. – Триста тисяч черкащан загинули від Голодомору. Найбільше від голоду постраждали центральні райони України. На сьогодні ще є чимало не з’ясованих питань, що стосуються цього трагічного періоду. Потребує уточнення методологія дослідження цієї трагедії нашого народу.

Традиційно в Черкаському державному технологічному університеті запалили свічки пам\’яті на знак скорботи та вшанували Хвилиною мовчання померлих у роки Голодомору. На заході-реквієм ділилися спогадами про історію свого роду, що пережив Голодомор, переглядали документальні фільми, у яких свідки розповідали про події тих часів.

Трагедія Голодомору є однією з тем дослідження Центру усної історії, що діє при кафедрі історії та права Черкаського державного технологічного університету. Про свідчення очевидців подій 1932-1933 років розповіла кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та права Оксана Яшан.

– За роки незалежності в Україні та за її межами провели чимало досліджень та написали багато праць, присвячених Голодомору, але суперечливих питань, не поменшало. Запеклі дискусії точаться навколо кількості загиблих різні теорії виникають щодо причин Голодомору, а також щодо його наслідків, – наголосила Оксана Яшан. – Якщо раніше людей міг урятувати тільки шматок хліба, то зараз лише пам\’ять.

Історія України має безліч трагічних сторінок непростої історії. Та які б випробування не довелося пережити українському народові, він залишається незламним, адже має віру в кращу долю й щоразу доводить усьому світу своє право на гідне життя.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x