Вітаміни на підвіконні

Вітаміни на підвіконні

Сніг, якого всі так довго чекали, нарешті випав. Разом з ним до нас прийшли і холоди. У такий період кожній господині хочеться прикрасити стіл свіжою зеленню. Звісно, якщо ви маєте теплицю і можете дозволити собі вирощувати в ній зелень, це не викликає жодних проблем. А якщо ні? Тоді вирощувати свіжі вітамінні салатики можна прямо в себе на підвіконні.

Займатися «кімнатним городництвом» в зимовий та весняний час найкраще в кімнаті з вікнами, що виходять на південь, південний схід і південний захід, де багато світла і тепла. Якщо ж забезпечити рослинам додаткове штучне освітлення, постійний доступ свіжого повітря і належний догляд, непоганий урожай зросте в будь-якій кімнаті.

Насамперед потрібно правильно підібрати ємність для вирощування рослин. Можна використовувати дерев’яні ящики, квіткові керамічні горщики, пластмасові ящики або відра. Необхідно передбачити дренаж. Склад ґрунту для вигонки не має значення: рослині не треба рости, отримуючи поживні речовини через кореневу систему. Вигонку можна здійснювати практично в будь-якому субстраті: піску, гравію, торфі і навіть у воді. Зазвичай готують таку суміш: торф, перегній, городню землю і пісок змішують в рівних кількостях. На відро такої суміші додають склянку деревної золи і одну столову ложку нітрофоску. Для розпушення та дезінфекції ґрунтової суміші можна використовувати лушпиння злаків, висівки, мох-сфагнум, сушену кропиву (одна-дві склянки на відро суміші).

У період вигонки більшість культур не потребують особливих умов у плані освітленості і температури. Це дуже важливо, тому що дозволяє вирощувати їх у погано пристосованих для цього місцях (наприклад, на «північних» вікнах, в холодних лоджіях тощо). Втім, поливати рослини треба регулярно (чим нижча температура, тим поливи рідші й слабші).

Майже кожен пробував виростити цибулю в зимовий період, помістивши цибулину в банку з водою. Але краще вирощувати зелену цибулю в грунті. Садять цибулини в грунт впритул або з відстанню в один сантиметр, присипавши їх зверху сантиметровим шаром землі, і через день-два паростки займуть вертикальне положення, стануть темно-зеленими і товстими. Регулярно поливають і відщипують велике пір’я. Так само можна вигнати листя із зубчиків часнику. Їх висаджують на глибину 2–3 см. Зелень кропу зійде через кілька днів після посіву насіння в ґрунт.

Свіжу зелень петрушки і селери можна отримувати на підвіконні майже цілий рік. Восени, в період збирання, викопують великі коренеплоди, обрізають зовнішнє листя на конус, щоб не пошкодити точку росту, і садять у ємності висотою 15–20 см з приготовленою землею, періодично поливають. Через 30–40 днів молоде листя досягає 15–20 см і готове до вживання. Щоб не пошкодити рослину і мати можливість і надалі отримувати поживне листя, коли зрізаєте його, залишайте паростки довжиною 3–5 см.

Чудово росте і крес-салат. Його сіють за схемою
5х5 см. Через 10–15 днів, коли рослина досягає висоти 10–12 см, їх зрізують.

Ще більш швидко продукцію вам дасть листова гірчиця. Листя її вживають свіжим в салатах, а також тушкованим або вареним як гарнір до м’ясних чи рибних страв. Воно має приємний гострий смак завдяки вмісту гірчичного ефірного масла.

Зелень гірчиці можна виростити в домашніх умовах у ящиках із землею або в неглибоких ємностях на добре зволоженому фільтрованому папері або шматку тканини. До проростання насіння ящики тримають в теплому темному місці. З появою сходів їх ставлять на підвіконня. Ґрунт в ящиках або тканину підтримують у вологому стані. Якщо ви хочете постійно мати зелень на своєму столі, такі посіви необхідно проводити кожні 1–2 тижні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x