Реєстрація та припинення діяльності ФОП: алгоритм

Реєстрація та припинення діяльності ФОП: алгоритм

Після державної реєстрації та постановки на облік у ДФС ФОП зобов’язаний вести облік діяльності, складати звітність та сплачувати податки і ЄСВ. Нерідко після реєстрації ФОП за різних обставин приймає рішення не займатися бізнесом, «все скасувати», нехтує обов’язком і наражається на неприємності.

Розберемо на прикладі: дата державної реєстрації ФОП – 10 жовтня 2018 року; заяву про обрання спрощеної системи ФОП не подав – а, отже, він перебуває на загальній системі оподаткування; рішення «повернути все як раніше» ФОП приймає 15 жовтня та цього ж дня подає відповідні документи для державної реєстрації припинення.

Наслідки. За жовтень такому ФОП слід сплатити ЄСВ у розмірі не меншому за мінімальний страховий внесок, тобто не менше за 819,06 грн за місяць – крім пільговиків – та у разі отримання доходу, ПДФО (18 %) та військовий збір (1,5 %) із такого доходу. Крім того, вказаний ФОП зобов’язаний зареєструвати та вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджувальні документи щодо походження товару. А у разі проведення розрахункових операцій за готівку – проводити їх через РРО. За звітний період – від початку підприємницької діяльності до її припинення – він зобов’язаний скласти і подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та звіт із ЄСВ. Відповідальність:

– за нереєстрації (не ведення) Книги/її втрату застосовується штрафні санкції, передбачені ст. 121 Податкового кодексу України (510 грн, 1020 грн) та ст. 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (попередження або штраф від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – від 51 грн до 85 грн, а при накладенні штрафу протягом року за те ж порушення – від 5 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян);

– за непроведення розрахунків через РРО – вперше 1 грн, надалі – 100 % вартості товарів, проданих з порушеннями;

– за неподання декларації – штрафна санкція в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання, а за ті самі порушення, вчинені платником протягом року, − 1 020 гривень. Крім того, за неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи фізичними особами – підприємцями застосовується адміністративний штраф у розмірі від 51 грн до 136 грн, а у разі повторного порушення − від 85 грн до 136 грн;

– за неподання звіту з ЄСВ − накладення штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн) за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою та адмінштраф.

Якщо ФОП вирішив «закрити» підприємницьку діяльність, йому варто бути послідовним і провести державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням. Ризики: якщо ФОП не проведе вказану процедуру, він і надалі залишатиметься на обліку в ДФС та зобов’язаний сплачувати ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок, тобто не менше за 819,06 грн за місяць – крім пільговиків, податки з доходів (у разі отримання доходів): 18 % ПДФО+1,5 % військового збору, вести Книгу обліку доходів та витрат та РРО у разі готівкових розрахунків, подавати податкову звітність та звітність з ЄСВ.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x