Головні життєві принципи Махатми Ганді

Головні життєві принципи Махатми Ганді

Якщо ти бажаєш, щоб світ змінився, – сам стань цією зміною.
Якщо ви зміните свої думки, то зміняться ваші почуття і вчинки. І завдяки цьому світ навколо вас теж зміниться. Не тільки тому, що ви будете дивитися на все через призму нових почуттів і думок, а й тому, що внутрішні зміни дозволять вам чинити так, як ви б не стали робити раніше, спираючись на колишній спосіб думок.

Без моєї згоди ніхто не може мені зашкодити.
Те, що ви відчуваєте і як на щось реагуєте, завжди залежить тільки від вас самих. Можуть існувати «типові» шаблони поведінки в різних ситуаціях, але в більшості випадків ви можете самі вибирати, що думати і відчувати по відношенню практично до всього.

Прощення – ознака сильного.
Неможливо перемогти зло злом. Коли ви почнете дедалі більше вдаватися саме до такого способу мислення, зможете ставитися до подій так, як це найбільш корисно для вас та інших людей. Якщо ви не прощаєте, то дозволяєте минулому й іншій людині тримати під контролем свої почуття. Пробачивши, ви звільнитеся від цих пут і потім зможете зосередитися на чомусь іншому.

Грам власного досвіду коштує дорожче тонни чужих повчань.
Мало що можна зробити, якщо взагалі не діяти. Щоб дійсно досягти бажаного й по-справжньому зрозуміти себе і свій світ, вам необхідно діяти і втілювати знання в результатах.

Мене турбує сьогодення.
Кращий спосіб подолати внутрішній опір, який часто заважає нам діяти, – залишатися в сьогоденні. Чому? Коли ви живете нинішнім, ви не турбуєтеся, що буде потім, адже не можете цим керувати. Тоді небажання переходити до дії, що виникає внаслідок страху майбутніх наслідків або спогадів про минулі невдачі, втрачає свою силу.

Мені властиво помилятися
Завжди залишайте за собою право на помилку і не хвилюйтесь, якщо вона таки станеться. Майте достатньо смирення, щоб визнати свої помилки і відступитися. Необхідно пам’ятати про те, що найсильніший може проявити слабкість, а наймудріший – допустити помилку.

Спочатку вас не помічають, потім над вами сміються, потім з вами борються, а потім ви перемагаєте.
Будьте наполегливі. Одна з причин, чому Ганді настільки успішно застосовував свій метод ненасильницького опору, полягає в тому, що він і його прихильники були неймовірно наполегливі. Вони просто не знали слова «здатися». Зазвичай для досягнення поставленої ними мети потрібно було набагато більше часу, ніж вони розраховували, але результат виправдовував це очікування.

Реклама

3 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x