Найстійкіші міфи про застуду, про які треба забути

Найстійкіші міфи про застуду, про які треба забути

Як насправді пов’язана погана погода та вірусні захворювання і чи може переохолодження стати причиною застуди? Чи справді кондиціонери, протяги й мінусова температура за вікном з холодними вітрами – головні винуватці застуд? «Нова Доба» зібрала найпоширеніші міфи про застуду, які передають із покоління у покоління, і про які вже час забути.

Застуда іноді переростає у грип. ГРВІ та грип викликають різні віруси, тому одне захворювання переходити в інше не може. Застуда починається поступово, і для неї характерне наростання симптомів: біль у горлі, рясний нежить, озноб. Приблизно близько 5 днів людина відчуває, що їй зле. Грип же виникає блискавично і супроводжується головним болем, ломотою в тілі і сильною слабкістю. При застуді температури або немає взагалі, або вона не занадто висока (до 38° С). При грипі спостерігають різке підвищення температури (39° С і вище). Чхання – ознака застуди, при грипі такого симптому не буває. Існує більше 200 типів вірусів, які можуть викликати застуду, тому за один сезон можна перехворіти не один раз.

Застуду можна вилікувати за один день. Є люди, які вважають, що, прийнявши «ударну» дозу ліків, можна поставити себе на ноги всього за один день. Будь-якому організму, в якому оселився вірус застуди, необхідний час для відновлення, а якщо зловживати препаратами, які знімають симптоми, то виникає велике навантаження на серце, і наслідки можуть бути дуже серйозними. Найоптимальніший варіант: побути вдома перші 1–2 дні, а потім вже повернутися на роботу.

Необхідно долікуватися до кінця. Залишковий кашель і нежить можуть зберігатися до 4 тижнів, тому немає сенсу чекати, поки зникнуть абсолютно всі ознаки хвороби. Якщо загалом почуваєтеся добре, то можете повернутися до звичного способу життя.

При застуді потрібно лише лежати. Фізична активність допомагає роботі імунної системи, але якщо вже захворіли, спорт вас не вилікує. Слухайте свій організм, і якщо впевнені, що почуваєтеся досить добре, щоби не пропускати тренування, краще обмежтеся помірним навантаженням удома. Якщо ж вирішите піти до спортзали, не забувайте протирати знаряддя після себе та мити руки, щоби не заразити інших людей.

Холодне повітря може стати причиною застуди. Єдина можливість застудитися – це «підхопити» вірус, і йому не важливо при цьому – в шапці ви чи ні, а також абсолютно марно люди звинувачують вітер, протяги й кондиціонери. Річ у тому, що сухе повітря сприяє пересиханню слизових оболонок, й організму стає складніше стримувати вірус.

Якщо вийти на вулицю з мокрою головою, то неодмінно застудитеся. Так само, як і протяг, дощ або ваше мокре волосся, яке ви не встигли висушити, не є причиною застуди. Є три способи «підхопити» вірус: повітряно-крапельний, повітряно-пиловий і побутовий. Але надмірне охолодження може послабити ваш імунітет і зробити його більш сприйнятливим до вірусів, тому все ж ходити з мокрою головою не варто.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x