Прогноз погоди на травень від народного синоптика Володимира Бойка

Прогноз погоди на травень від народного синоптика Володимира Бойка

У травні з’являтимуться тумани. Придивіться, якщо звечора туман опускається вниз і лягає на землю, то наступного дня не буде дощу. А коли туман піднімається вгору від землі чи води, буде жарко. Повідомляє власний кореспондент \”Нової Доби\”.
У пору похолодання зацвітає черемха, красується білосніжними кетягами запашних квітів. У цьому зв’язку виникла прикмета: коли черемха біліє, то холод віє. Похолодання приходить і тоді, коли розвивається дуб.

13 січня (Меланки) свідчить, що погода покаже вибрики в кінці травня – на початку червня. А погода з 10 по 17 березня – що більшість літніх днів будуть ясними й погожими, рідкі хвилі похолодання нічому не зашкодять.
14 березня (Явдохи) – цей день прогнозував, що весна буде погожою, літо не занадто спекотним, із частими вітряними днями. Добре вродять огірки й картопля, а також пшениця, будуть гриби. Літо сприятливе для хорошого медозбору. Цей прогноз підтверджує погода ще одного дня – Стрітення, додаючи, що будуть врожаї на фрукти, ягоди, баштанні культури.
Із зимових і весняних прикмет відомо, що нинішній рік буде в більшості регіонів урожайним. Хочу також відзначити, що в різних регіонах погода не буде однаковою. На жаль, і врожайність буде строкатою.
У травні ще тривають сільськогосподарські роботи на полях і городах. Щоб допомогти зорієнтуватися у строках садіння, наведу дані багаторічних спостережень.

– Прилетіли ластівки – сіють просо, соняшник.
– Зацвів дуб – сіють горох, бобові.
– Цвітуть каштани – садять квасолю, буряк, літні сорти редису.
– Цвіте бузок – висівають огірки, гарбузи, кабачки, патисони, кавуни, дині.
Після висівання городніх культур кожного турбує питання, чи не буде заморозків, які можуть звести працю нанівець. Це можна визначити у короткотермінових прогнозах, але вони навряд чи допоможуть завадити втратам. Довготривалі прогнози робити занадто важко. Й хоча знайдено зв’язок між погодою у березні і заморозками у травні, це, ймовірніше, пошук, ніж закономірність. Детально проаналізувавши погоду березня, можна сказати, що в травні можуть бути заморозки.

По першому весняному грому можна спрогнозувати, якою буде подальша весна. Якщо він буде при північному вітрі – на холодну весну, при східному – на суху й теплу, при західному – з дощами, при південному – на теплу. Грім на голе дерево – до неврожайного року, на зелене – до врожайного.
У весняно-літній період добре справджується прогноз погоди за народженням нового місяця:коли на його нижньому розі відро з водою не втримається, наступного нового місяця часто дощитиме, а коли втримається, навпаки, опадів буде обмаль.
Після висаджування городніх культур люди очікували у травні дощів. Говорили: «Два дощики в маю – агрономи у раю», «Два дощики в маю – певно, бути врожаю». А про відсутність опадів зазначали: «Коли в маю дощ не випаде, то й золотий плуг нічого не виоре». Бачу, що надії на дощі в травні здійсняться, їх буде достатньо, вони будуть рівномірні й часті протягом місяця.

Згідно зі спостереженнями, температура у травні на 5 °С – 8°С вища, ніж у квітні. Вона стабільно переходить на середньодобову + 15 °С. Нині багато говорять про глобальне підвищення температур. Але, як не дивно, найвищими вони були в травні (+31 °С – + 38 °С) ще в 1949, 1958, 1963-му роках, а найнижчими (– 5 °С) – у 1999 році.
Погодні умови на Мотрі (22 листопада) й Пилипа (27 листопада) вказали, що в травні будуть теплі дні, хоч хвилями проходитимуть і похолодання. Поряд із сонячними днями будуть хмарні з проясненнями. Осіння погода віщувала теплий з опадами травень, а зимова лише підтвердила це. 22 березня (Сорок святих) стало відомо, що кінець весни й Петрівка будуть теплими, з хорошою погодою. Також рік буде врожайним на гречку. Погода 30 грудня відповідає погоді травня. Будуть вітри змінних напрямків, часто поривчасті, будуть тумани й тепла погода.
Прогноз погоди на травень

Перша половина місяця (1 – 15 травня). Вітри часто змінюватимуть свій напрям, будуть слабкої й помірної сили. Із 3 травня посиляться до поривчастих, повторюватимуться протягом 7 – 13 травня. З 5 травня зміняться погода й напрям вітру. Дні будуть сонячні, зрідка хмарні з проясненнями, ночі – теплі. Температура підвищиться до по-справжньому літньої – вдень у межах + 22 °С – + 30 °С, а в окремі дні й вище. Коли середньодобова температура перевищить + 20 °С, почнеться спека. Її супроводжуватимуть грози.
6 травня (Юрія). Якщо на Юрія ворона в озимині сховається, буде врожайне літо, а коли вона горобцю по коліно – на лихо. Коли цього дня дощі й грім, то буде радість людям усім.

13 травня (Ігнатія). Теплий вечір і зоряне небо вночі віщують сухе літо, а холодний вечір без зірок – мокре.
15 травня (Борисів день). Солов’їне свято. Заспівав соловейко – чекай похолодання. Після першого співу солов’я рекомендували сіяти гречку.
Друга половина місяця (16 – 31 травня). Вітри змінних напрямків, слабкі й помірні за силою. З 21 по 27 травня з поривами й незначним зниженням температури. Сонячних і хмарних із проясненнями днів буде майже порівну. Вночі температура сягатиме + 11 °С – + 18 °С. Удень з 16 до 20 травня від + 20 °С до + 26 °С, після цього в межах + 30 °С, а на сонці ще більша. В останні дні можливе деяке зниження температури. 15 – 21 травня буде тепло, опадів мало. 22 – 27 травня – примхлива погода з поривчастими вітрами, опадами й зміною температури. 28 – 31 травня дощитиме.

18 травня (Феодосія). Погода цього дня зберігатиметься до кінця місяця.
22 травня (Миколи). Добра прикмета, коли цього дня йде дощ. Із давніх часів після Миколи батьки дозволяли дітям купатися у водоймах.
24 травня (Мефодія і Кирила). Яка погода цього дня, такою буде й улітку. Вранішній туман або дощ віщували мокре літо й мокрі жнива. Сильний вітер – до частих шквалів улітку, дощ – негода затягнеться надовго.
27 травня (Сидора). – Теплий день – тепле літо й навпаки.
31 травня (Федота). Дощовий кінець травня – до зниження врожаю фруктів.
Володимир Бойко, народний синоптик, смт Маньківка

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x