Якою буде погода у грудні розповів головний синоптик області

Якою буде погода у грудні розповів головний синоптик області

Якою буде погода першого зимового місяця повідомляє начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

За прогнозом синоптиків, грудень очікується дещо теплішим звичайного та з недобором опадів. При цьому періоди похолодань спостерігатимуться тричі: на початку місяця до -11º, 18-20 грудня – до -17º, та в кінці місяця до -7º.

Періоди відчутних потеплінь: після 5 грудня до +7º, в середині місяця до +2º, після 25 грудня до +5º. Щодо опадів, то вони будуть нечасті і переважно невеликі. Найбільш значні опади (10-13 мм за добу) можна очікувати при потеплінні в середині місяця.

Серед небезпечних явищ переважатимуть ожеледь, ожеледиця на дорогах та тумани. Часті зміни температури від морозу до відлиги та опади у різних фазах все ж створюватимуть неприємності комунальним службам.

Грудень – місяць найкоротших днів та довгих ночей. Але з 21 грудня настає зимове сонцестояння і з цього часу розпочинається поступове збільшення світлового часу доби.

Абсолютний максимум місяця спостерігався у 2008 р. (Чигирин) – 16,7º, абсолютний мінімум у 1930 р. (Золотоноша) – 22,6º морозу.

Якщо пригадати грудень 2017 р. за останні 70 років метеорологічних спостережень, то він видався одним із найтепліших та дощових. Максимальна температура повітря 12,1º зафіксована 16 грудня, мінімальна 5,8º морозу – 22 грудня.

Також минулого року у Черкасах повторено рекордну кількість опадів за місяць 114 мм, 260% місячної норми, що відмічалась у 1939 р.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x