Виявити та запобігти: у Черкасах продовжують обговорювати тему домашнього насильства

Виявити та запобігти: у Черкасах продовжують обговорювати тему домашнього насильства

До Всесвітньої кампанії «16 днів проти насильства» вже долучилися більше 20-ти регіонів України. Сьогодні у межах інформаційного марафону проти насильства в прес-центрі «Нової Доби» представники черкаських закладів вищої освіти та студенти говорили про профілактику та протидію насильству під час навчально-виховного процесу.

Координаторка центру гендерної освіти Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького Наталія Байдюк зауважує, що їхня головна мета – впровадити гендерний підхід у навчанні та вихованні різних категорій населення, зокрема, студентів. Для цього в університеті викладають дисципліну «Гендерна педагогіка», також працівники центру співпрацюють з черкаськими громадськими організаціями та реалізовують з ними спільні проекти, що сприяють гендерній рівності в суспільстві.

Виявити та запобігти: у Черкасах продовжують обговорювати тему домашнього насильства

– Минулого тижня у нашому університеті відбувся круглий «Подолання домашнього насильства – сила у взаємодії. На цій зустрічі ми обговорили алгоритм співпраці установ, організацій, громадських активістів для подолання домашнього насильства, – розповідає Наталія Байдюк. – Також на заході ми обмірковували шляхи вирішення проблеми домашнього насильства та пропонували власне бачення розв’язання проблеми з урахуванням змін, що відбулися нещодавно у чинному законодавстві. Зокрема, запропонували кейс, побудований навколо реальної життєвої ситуації домашнього насильства.

У роботі круглого столу взяли участь представники Головного управління національної поліції та Управління патрульної поліції у Черкаській області, Головного територіального управління юстиції, департаменту соціальної політики Черкаської міської ради, фахівці центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Черкаського обласного молодіжного ресурсного центру, активісти громадських організацій та рухів: «Україна без тортур», «Ла-Страда-Україна», «Черкаський правозахисний центр», «Від серця до серця», практичні психологи, юристи. Активну позицію щодо подолання домашнього насильства висловили фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області, благодійний фонд «Небайдужі», центр для жінок, які постраждали від насильства «Мережка».

Окрім того, координаторка центру нагадала, що нині триває конкурс студентських соціальних відеороликів на тему протидії насильству. Студентів запрошують активно долучатися.

Ключовою позицією, яку мають формувати вчителі початкової школи, є громадянська компетентність та розуміння своїх прав. Про це зазначила Валентина Мовчан, заступниця директора ННІ педагогічної освіти, соціальної робити і мистецтва ЧНУ ім. Богдана Хмельницького.

– Ми готуємо майбутніх вчителів початкової школи, вихователів дитячих садків, соціальних працівників, вчителів образотворчого мистецтва. Це якраз той осередок, який має виховати іншу генерацію підростаючого покоління. Запобігти насильству – наше основне завдання. Тому у нашому інституті для студентів кожної спеціальності у межах освітніх програм є обов’язкові теми про профілактику та протидію насильству, а також важливість прав людини, – говорить пані Валентина.

– Студенти повинні мати різні навички – тренінгу, розробки соціальної реклами, різноманітних програм, написання проектів, використання інформаційних платформ тощо. Нині ми формуємо нові віяння, впроваджуємо інноваційні форми в навчальному процесі, організовуємо зустрічі студентів з роботодавцями, – додає Олена Коломієць, завідувачка кафедра соціальної роботи і соціальної педагогіки ЧНУ. Вона також відзначила, що часто і діти, і батьки замовчують тему домашнього насильства, тому першочергово важливо витягнути її «з тіні».

До прес-конференції приєдналась й завідувачка кафедри соціального забезпечення ЧДТУ Інна Журба. За її словами, кафедра робить акцент на активних формах навчання – тренінгах, творчих завданнях, дискусіях, ділових рольових та імітаційних іграх конференціях, вебінарах. Усі ці сучасні форми навчального процесу поєднуються із ґрунтовною практикою зі створення та реалізації соціальних проектів.

– Якщо соціальні педагоги й соціальні працівники використовують превентивні заходи, то працівники соціального забезпечення надають інформаційну й матеріальну базу, – пояснює пані Інна. – Креативність, здатність до аналітичного мислення та саморозвитку, навички роботи в команді, вміння розробляти та реалізовувати соціальні проекти – усі ці якості є характерною ознакою випускників нашої кафедри. Формування таких якостей має вагоме забезпечення – це бюджетні місця, наявність гуртожитку, сучасні технології навчання, що передбачають індивідуальний підхід до кожного студента.

На прес-конференції були присутні студенти, які розповіли про способи виявлення домашнього насильства та навели статистику випадків насильства в Україні.
– Ми як майбутні педагоги, маємо не лише надавати знання з певних галузей науки, а й навчити діток адаптуватися у суспільстві та протидіяти насильству. Щоб виявити перші ознаки насильства, ми повинні проводити з дітьми та їхніми батьками профілактичні бесіди, інформувати, куди звернутися по допомогу та як діяти у цій ситуації. Дуже дієвим способом виявлення домашнього насильства є різноманітні тести: наприклад, закінчити речення, за допомогою малюнків та зображень, – говорить Віталіна Вовк, студентка 3-го курсу ННІ педагогічної освіти, соціальної робити і мистецтва ЧНУ.
– За даними Інституту демографії та соціальних досліджень, понад 1 млн українок стикалися із насильством будь-яких форм – фізичне, психологічне, сексуальне та економічне, і лише 8 % змогли відкрито говорити про це і звернулися до компетентних органів. Щороку майже 600 жінок гинуть через домашнє насильство. Це дійсно актуальна проблема, що вимагає негайного реагування як державних структур, так і освітніх проваджень нових підходів до цього виховання гендерного і негативного ставлення до насильства, – наголошує Наталія Василенко, студентка 1-го курсу кафедри соціального забезпечення ЧДТУ.

Тому не зволікайте, робіть впевнені кроки до позитивних змін! Ви можете зателефонувати на Національну «гарячу лінію» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації за номером:
0 800 500 335 (зі стаціонарного) або 116 123 (з мобільного).

Виявити та запобігти: у Черкасах продовжують обговорювати тему домашнього насильства

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x