Перша професійна атестація енергоаудиторів відбулася у ЧДТУ

Перша професійна атестація енергоаудиторів відбулася у ЧДТУ

29 листопада атестаційна комісія, створена завдяки тісній співпраці Черкаського державного технологічного університету з Державним агентством із енергоефективності та енергозбереження України, провела першу професійну атестацію енергоаудиторів, які працюватимуть у сфері сертифікації енергетичної ефективності та обстеження інженерних систем і будівель. Про це «Нова Доба» дізналася у прес-службі навчального закладу.

Ректор ЧДТУ Олег Григор привітав перших енергоаудиторів та побажав плідної праці у важливому та актуальному для економіки України напрямку підняття рівня енергоефективності будівель та інженерних систем. Також Олег Олександрович зазначив, що така співпраця для Черкаського державного технологічного університету дає додаткову можливість модернізації навчального закладу та підвищення його репутації. Після вітального слова ректор вручив кваліфікаційні атестати відповідного зразка, що дають право на проведення енергетичних аудитів.

Голова атестаційної комісії Олександр Ситник, у своєму вітальному слові звернув увагу на те, що підвищення ефективності використання енергетичних ресурсів є пріоритетним напрямом зменшення їх споживання та мінімізації впливу на навколишнє середовище.

– Адміністрація університету, і я особисто, як завідувач кафедри енергетичного спрямування повністю підтримали ініціативу Держенергоефективності щодо програми професійної підготовки енергоаудиторів, які матимуть повноваження здійснювати енергетичну сертифікацію будівель та проводити енергетичні обстеження інженерних систем, – наголосив завідувач кафедри енерготехнічних систем ЧДТУ Олександр Ситник.

При залученні фахівців кафедри електротехнічних систем та кафедри енерготехнологій ЧДТУ розроблено ряд нормативних документів, які необхідні для роботи атестаційної комісії, зокрема освітньо-професійні програми для проведення курсів підготовки енергоменеджерів за напрямками енергетична сертифікація будівель та обстеження інженерних систем будівель, комплекти тестових та ситуаційних завдань для проведення професійної атестації.

Черкаська область представлена значною кількістю будівель, які споживають різні види паливно-енергетичних ресурсів та різні за формою власності:

Житлове господарство – близько 3500 будинків;

Освіта – близько 1400 закладів;

Охорона здоров’я – близько 700 закладів;

Культура – 740 закладів.

– Враховуючи кількість будівель та різнопланові режими їх експлуатації, в нашій області існує нагальна потреба у фахівцях, які мають намір здійснювати діяльність із сертифікації енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем. Особливо цей зміст набуває сенсу в тій площині, коли норми закону «Про енергетичну ефективність будівель» для основної маси забудов України набудуть обов’язкового характеру вже у липні 2019 року. Наш заклад освіти готовий проводити підготовку зазначених фахівців та їх атестацію для потреб Черкаської області та всіх бажаючих, які відповідають кваліфікаційним вимогам, – зазначив заступник голови атестаційної комісії, старший викладач кафедри енерготехнічних систем ЧДТУ Валентин Ткаченко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x