Канівський зоолог прокоментував виключення з Червоної книги лося

Канівський зоолог прокоментував виключення з  Червоної книги лося

Гострий коментар щодо маніпуляцій із включенням та виключенням із Червоної книги України лося європейського дав заступник директора з наукової роботи Канівського природного заповідника Віталій Грищенко, інформує Канів.net.
«Ведення Червоної книги України поступово втрачає будь-який сенс, – пише науковець у Фейсбуці. – Якщо вид можна занести до неї через мітинги, а виключити – судовим рішенням, науці там робити нічого. Тим більше, що й чиновникам, і природоохоронним активістам, і мисливцям наука до лампочки».

На початку січня 2018 року Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Мінприроди про внесення лося європейського до Червоної книги України. Перед цим у Києві біля будівлі Мінприроди відбулося декілька мітингів із вимогою внести лосів до Червоної книги України. За словами учасників заходів, безжальне вбивство лосів мисливцями і браконьєрами призвело до критичного зниження їхньої популяції в Україні – з 14 796 лосів в 1991 році до менше 2 000 на 2016 році.

А вчора окружний адміністративний суд Києва скасував наказ Міністерства екології та природних ресурсів про занесення лося європейського до Червоної книги, а також визнав протиправним заходи з заборони полювати на цю тварину. Про це йдеться у повідомленні прес-служби суду, передає УНН.

У суді пояснили, що однією з основних причин для скасування наказу Мінекології стало те, що у відповідному поданні Нацкомісії не наведено жодного наукового обґрунтування необхідності занесення тварини до Червоної книги України та не зазначено чітких даних щодо чисельності популяції та її динаміки.

Також, за інформацією суду, у матеріалах Нацкомісії вказано, що після 2009 року дослідження стану популяції лося в Україні не проводились, і Мінекології лише оголосило тендер з дослідження популяції лося європейського. «Інших доказів на підтвердження наявності підстав необхідності занесення лося європейського до Червоної книги України до суду надано не було», – зауважили у суді.

Крім того, у суді зазначили, що наказом Мінекології заборонило полювати на лося відповідно до закону «Про тваринний світ» та експертного висновку Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України щодо стану популяції лося в Україні, але цей висновок не було надано на розгляд суду.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x