На Черкащині пріоритетними напрямками є детінізація зарплати та легалізація землі

На Черкащині пріоритетними напрямками є детінізація зарплати та легалізація землі

Напрямки регіонального розвитку у сфері фінансового управління запропонували районам, містам та ОТГ області. Основні положення окреслила директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Наталія Кравченко та рекомендувала їх врахувати при підготовці Плану перспективного розвитку області на 2019-2021 роки.

Ключовим завданням, за словами Наталії Миколаївни, у збільшенні надходжень до місцевих бюджетів залишається робота з детінізації заробітної плати, дотримання гарантій в оплаті праці та погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах, установах та організаціях області.

– Серед першочергових завдань – вирішення проблем легалізації землі, – наголосила директор Департаменту. – Необхідно врешті-решт провести повну інвентаризацію землі та запровадити облік орендарів. Відсутність контролю органами місцевого самоврядування в земельних питаннях призводить до щорічних втрат місцевих бюджетів області до 200 млн грн. Потрібно також забезпечити ефективну роботу з сільгоспвиробниками щодо збільшення розміру ставок орендної плати за орендовані паї до 12% грошової оцінки землі. Адже на сьогодні в області є регіони, де розмір ставки по земельних паях залишається на рівні 4,5% і менше.За умови збільшення розміру ставки орендної плати до 12% місцеві бюджети додатково отримали б 157 млн грн. податку на доходи фізичних осіб.

У 2018 році до місцевих бюджетів області очікується отримати 7 млрд грн власних доходів, з приростом до минулого року на 600 млн грн (+ 9%). За період з початку запровадження процесу бюджетної децентралізації обсяг доходів місцевих бюджетів збільшено в три рази.
– Реформа спрацювала, у першу чергу, на користь бюджетів місцевого самоврядування, – пояснює Наталія Кравченко. – Саме органам місцевого самоврядування реформа надала широкі можливості для нарощування надходжень до місцевих бюджетів, пошуку резервів їх наповнення. Бюджети громад отримали додатковий ресурс, що раніше формував районні бюджети. Зростання фінансового ресурсу місцевих бюджетів мало б сприяти зростанню територій, поліпшенню якості публічних послуг. Однак натомість значна частина коштів спрямовується на утримання управлінського апарату.

Наразі бюджетний процес 2019 року у розпалі. Також сьогодні формується база додаткового фінансового ресурсу на наступний рік у вигляді вільного залишку. Тому і всі запропоновані вами проекти мають бути імплементовані у бюджеті 2019 року. По об’єктах, що потребують реалізації протягом декількох років, мають бути визначені чіткі перспективи їх реалізації.

– Фінансовий ресурс, у першу чергу, має бути спрямований на реалізацію проектів, які створюють абсолютно нового рівня соціальні послуги для населення, робочі місця, забезпечують інвестиційну привабливість кожної території області і в подальшому зможуть наповнювати місцеві бюджети, нестимуть сталий характер та чітку довгострокову перспективу, – підсумувала Наталія Миколаївна. – Кожен запропонований до перспективного плану об’єкт повинен мати реальні обсяги та джерела фінансування. Потрібно врахувати і те, що сьогодні законодавство дозволяє об’єднувати фінансові ресурси на реалізацію спільних об’єктів між громадами та районами в цілому.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x