Від морозів на Черкащині озимину захистив сніговий покрив

Від морозів на Черкащині озимину захистив сніговий покрив

В цьому році зима на Черкащину увірвалась незвично рано, принісши із собою основні атрибути – морози та сніг. Не бракувало і відлиг. За попередній період, мінімальна температура повітря 3 грудня становила 20° морозу, максимальна температура 4 грудня 5° тепла. Найбільша висота снігу в області теж спостерігалась на початку грудня і становила 22 см в центральних районах області. В період відлиг спостерігався і дощ. Ґрунт слабко зцементований, подекуди відтавав повністю і талі води добре ним поглиналися, насичуючи вологою. Повідомляють в Черкаському обласному гідрометцентрі

За такої погоди перезимівля проходить без ускладнень. В період морозів ґрунт від охолодження захищав сніг і мінімальна температура ґрунту на глибині вузла кущіння озимих культур нижче 5° морозу не опускалась, не створюючи загрозу для перезимівлі. Відлиг хоч і було багато, але рівень температури не дозволив рослинам відновити вегетацію. Але ж більша частина зими ще попереду і стан посівів в значній залежності від погодних катаклізмів.

За прогнозом синоптиків, в найближчі 10 днів характер погоди на Черкащині залишиться мінливим, проте без загрози для зимуючих культур. Після потепління з невеликими опадами у вигляді мокрого снігу та дощу, 11-12 грудня очікуються чергові снігопади, а за ними незначне похолодання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x