Грудневі роботи в саду і на городі

Грудневі роботи в саду і на городі

Перший місяць зими від осені однозначно відрізняється тим, що кількість робіт, які необхідно виконати, значно зменшується. Але, незважаючи на те, що і дерева, і кущі вже сплять, а грядки давно пустують, дбайливому господареві знаходиться робота і в саду, і на городі. Для когось вона може здаватися не такою вже й важливою, але часто від її виконання залежить майбутній урожай та здоров’я рослин.

Нинішній грудень вже розпочався зі снігу. Це добре, але потребує від садівника додаткової турботи про насадження. Тому обов’язково навідайтеся в сад. По-перше, для того, щоб вчасно пострушувати сніг із гілок. Це особливо важливо для молодих саджанців, адже їхня незміцніла крона ще не здатна витримати великий тиск. Але не завадить струсити і гілки садових старожилів – для них зайве навантаження також небезпечне, особливо, якщо сніг мокрий. Робити це необхідно обережно, просуваючись з низу до верхівки. По-друге, зайти в засніжений сад доведеться ще й для того, щоб розчистити доріжки і накидати сніг у пристовбурні кола чагарників і дерев. Це дозволить зберегти коріння рослин від перемерзання, а навесні дасть їм більше вологи. Необхідно подбати і про теплиці: згребти кучугури з дахів і накидати снігу всередину.

Якщо сніг розтане, можна продовжувати ті роботи, які з якихось причин не були зроблені в листопаді. Прокопати на схилах поперечні борозни для утримання снігу і талих вод, спорудити снігозатримувальні перешкоди з обрізаних гілок або стебел високорослих однорічників, покрити мульчею (шаром до 10 см) пристовбурові кола молодих і колоновидних дерев, зібрати з гілок дерев гнізда шкідників, зняти і знищити муміфіковані плоди, провести підзимові посіви, привести в порядок і заховати на зберігання садовий інвентар, відремонтувати парники, заготовити ємності для розсади, викопати ями для весняної посадки плодових саджанців, провести санітарну обрізку смородини та аґрусу тощо.

Дуже добре вже на початку грудня повісити в саду годівницю. Синиці, горобці, пищухи будуть раді гостинцям, і, в свою чергу, навесні подбають про сад. Для їх підгодівлі підійдуть крихти хліба, не обсмажене насіння соняшнику, шматочки прісного сала. Якщо в саду росте калина, на ній можна залишити частину ягід.

Обов’язково на початку зими необхідно перевірити захист саду від зайців. Перше, що вони знищують, це молоду поросль чагарників, потім – річні саджанці і кору більш дорослих дерев, висотою до 1 м. Тому не варто ризикувати і, якщо це не було зроблено раніше, поставте навколо стовбурів сітку або підв’яжіть густо (голками вниз) ялинові гілки. Якщо ж сад надійно огороджений, достатньо періодично придивлятися – чи не з’явилися в ньому сліди шкідників. Є у сплячого саду й інший шкідник – миші. Вони риють системи ходів і залишають на поверхні невеликі горбки, в яких можна знайти залишки корінців. Насамперед миші з’їдають цибулини тюльпанів, а потім беруться і за все інше, зокрема й коріння молодих саджанців. Тому в пристовбурових колах дерев необхідно регулярно притоптувати сніг, руйнуючи їхні ходи, і розкидати зубчики часнику, листя волоського горіха, гілочки туї або бузини, які так не любить полівка.

Якщо ви прищеплюєте плодові, то цього місяця ще можна заготовити живці. Їх необхідно взяти з однорічних визрілих гілочок і покласти в ящик з вологим піском, тирсою, торфом або іншим субстратом в прохолодному сухому місці, з низькими плюсовими температурами. Субстрат необхідно періодично зволожувати. А можна, обернувши у вологу мішковину і харчову плівку, заховати на нижню полицю холодильника.

Через підвищення активності гризунів не зайвим буде ще раз заглянути і в сховища. Перевірити, чи всі вентиляційні отвори прикриті сіткою, встановити пастки для мишей, розкласти отруту для щурів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x