Папуга в домі: що потрібно знати батькам

Папуга в домі: що потрібно знати батькам

Зазвичай дитячі психологи, лікарі та просто досвідчені батьки сходяться на думці, що будь-який домашній вихованець корисний для дитини. Крім радості спілкування, представники тваринного світу допомагають маленькій людині навчитися брати на себе відповідальність, піклуватися і любити. Один із найпростіших і найцікавіших варіантів – папуга. Ці декоративні птахи здатні порадувати і дорослих, і дітей, якщо правильно доглядати за ними.

На перший погляд, папуги – милі і життєрадісні, красиві й товариські птахи, зазвичай не проявляють агресію і можуть легко звикнути до нового місця. До того ж, представників деяких порід можна навіть навчити вимовляти різні слова і фрази. Плюсом папуг є також їхня охайність. Вони дуже люблять купатися, регулярно чистять пір’ячко, і від них майже не пахне. Господарям залишається тільки годувати і напувати крилатих вихованців, міняти їм паперову підстилку і мити клітку, та не забувати наповнювати «ванночку» для миття. Однак насправді, папуги – птахи ніжні, мають хитке здоров’я, а різних хвороб у них не набагато менше, ніж у тих же собак або котів.

З\’ясуймо, що потрібно знати, вибираючи дитині папугу. Передусім дізнайтеся (можна навіть здати спеціальні аналізи у лікаря), чи немає у дитини алергії на пух, пір’я, шерсть або корм, інакше не можна заводити крилатого вихованця.

Зазвичай дитина готова до спілкування з папугами і доглядати за ними не раніше, ніж у 4–5 років. Найкраще купувати папугу тільки тоді, коли малюк сам хоче його завести. Якщо ж ви задумали подарувати птаха за власною ініціативою, то варто спочатку з’ясувати, як ваша дитина ставиться до папуг: чи любить, чи не боїться.

Для маленьких або дуже емоційних дітей краще не вибирати великих і екзотичних папуг – ці породи більш агресивні, і догляд за ними потрібен спеціальний. Оптимальний варіант – хвилясті папужки або корела, різнокольорові австралійські папуги, трохи більші за хвилястих і з чубчиком. Але пам’ятайте, що корелу важче навчити імітації людської мови.

Купуючи птаха, зверніть увагу на стан його здоров’я. Хвора птиця, звісно, дитину не заразить, але вона може швидко померти, і малюк сумуватиме. Про стан здоров’я птиці говорить, насамперед, її зовнішній вигляд: уважно роздивіться птицю перед покупкою. Купувати варто тільки пишногрудих і вгодованих птахів. Також не варто брати папугу, в якого не вистачає пір’я на крилах – він хворий, і пір’я вже не виросте, що б вам не говорив продавець. Очі і ніздрі папуги мають бути чистими. Слизові виділення і гнійні кірочки свідчать про недуги.

Для того, щоб малюк швидше звикав до нового вихованця і прив’язався до нього, можете разом з дитиною змайструвати для птиці жердинки з фруктового дерева, підвісити кільця, дзвіночки, дзеркальце, зробити піддони для корму та води. Біля клітки має бути вдома певне місце, де малюк також зможе доглядати за папугою. Привчіть дитину не обіймати і не лякати пташку, а прибирати й доглядати за нею вчіть поступово, на особистому прикладі. Ні в якому разі не змушуйте сина або дочку піклуватися про папугу, щоб не викликати негативну реакцію на птаха.

З того моменту, як у вашому будинку поселиться папуга, підтримуйте у дитини інтерес до крилатого вихованця, допоможіть дитині відчути відповідальність за птицю і прив’язатися до неї. Нехай дитина сама вибере папузі ім’я, нехай разом з вами купує йому корм та іграшки, разом ходить до ветеринара.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x