Як відрізнити головний біль від мігрені?

Як відрізнити головний біль від мігрені?

Завідувач відділення КЗ «Черкаська обласна лікарня» ЧОР, головний позаштатний невролог УОЗ ОДА, заслужений лікар України Наталія Атамась розповіла про основні причини головного болю та як розпізнати мігрень.

– Нині на Черкащині працює 150 неврологів – більше ніж 80 % лікарів мають атестаційну категорію, 60 неврологів вищої категорії. Неврологія – один із найцікавіших напрямків у медицині, й вимагає від лікаря глибокого знання не лише неврології, а й суміжних спеціальностей, зокрема нейрохірургії, психіатрії, кардіології, вертебрології, інфекційних хвороб, ендокринології та інших, – зауважує лікарка. – Протягом року до неврологів області з різними скаргами звертаються близько 100–120 тисяч пацієнтів. Приблизно 70 % хвороб пов’язані із судинною патологією. Найчастіше хворі скаржаться на головний біль і болі у хребцях.

За словами Наталії Василівни, біль є захисним феноменом, і може бути як гострим, так і хронічним. Найчастіше біль – це результат соматичних захворювань. Зокрема, головний біль турбує пацієнтів, які страждають на гіпотонічну, гіпертонічну хвороби, захворювання ЛОР-органів, щелепно-лицевої області, захворювання внутрішніх органів, шийного відділу хребта, хворих з легеневою патологією, тобто соматичний головний біль. Доволі часто турбує головний біль пацієнтів із неврозами та депресією, так званий психогенний головний біль. Окрім того, головний біль може бути викликаний тривалим прийомом лікарських засобів – анальгетиків, аспірину, деяких хімічно активних речовин. Також головний біль може бути пов’язаний із тривалим вживанням харчових додатків та алкоголю.

Одним із проявів хронічного болю є мігрень. У своєму перебігу це захворювання має декілька стадій. Провісник «класичної» мігрені – аура: зорові галюцинації – світяться зигзаги, лінії, мушки, зниження гостроти зору тощо. Наступна фаза – головний біль з одного боку голови. При цьому головний біль пульсівний і нестерпний, триває від однієї до трьох діб. В такому разі пацієнт майже непрацездатний.

Частіше від мігрені страждають жінки – майже 18–20 %, чоловіки рідше – 7–10 %.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x