У Черкасах презентували книгу спогадів учасників Революції Гідності

У Черкасах презентували книгу спогадів учасників Революції Гідності

7 грудня 2018 року у Черкасах відбулася презентація видання Українського інституту національної пам’яті «Майдан від першої особи. Регіональний вимір». Про це повідомляє Черкаський художній музей, у якому відбувся захід та прес-служба Черкаської міської ради.

Український інститут національної пам’яті упродовж п’яти років реалізує проект «Майдан: усна історія». Його метою є збереження пам’яті про Революцію Гідності, вшанування учасників подій, Героїв Небесної Сотні. Задля цього здійснено усноісторичне опитування очевидців та учасників масових протестних акцій, що проходили у столиці та регіонах. На основі записаних інтерв’ю формується архів усної історії, а також підготовлено серію друкованих видань «Майдан від першої особи». У 2015 р. вийшов випуск «45 історій Революції Гідності», у 2016 р. – «Мистецтво на барикадах». Книга «Майдан від першої особи. Регіональний вимір» є третім випуском серії.

Метою збірника є реконструкція подій місцевих майданів, адже під час Революції столиця перебувала в центрі суспільної уваги, а протестні рухи в областях – на її периферії. Заповнити цю прогалину та сформувати уявлення про Майдан як загальноукраїнське явище і покликаний збірник.

– Ми хотіли, щоб люди якомога ширше розкривали свої емоції та враження. Нам було дуже важливо провести всі опитування по гарячих слідах. Адже мине 10-20 років і на ті враження нашаровуватимуться суспільні стереотипи, враження про інші події, – розповіла головний спеціаліст обліку та збереження усних джерел Українського інституту національної пам’яті Тетяна Привалко.

Випуск складається з 25 розділів – за кількістю регіонів України. Розділи подаються за назвами областей, розташованими в алфавітному порядку. У 2017 році вийшла перша частина випуску, до якого увійшли регіони, починаючи від Автономної Республіки Крим до Луганської області. Цього року видано другу частину з розділами про решту областей, в тому числі й про події у Черкаській області.

Завершальне видання, яке й презентували у Черкасах, це «Майдан від першої особи. Регіональний вимір». На відміну від попередніх видань, до цієї книги увійшли 250 спогадів, всього ж було зібрано 415. Це спогади учасників майданів, які проходили у всіх обласних центрах та декількох містечках: Умані, Смілі, Бердичеві, Кривому Розі, Дрогобичі та Терибовлі. У зборі інформації видання, яка складається із двох частин, взяли близько ста осіб зі всієї України – журналісти, історики, краєзнавці тощо. У першій частині збірника подається інформація про історії 12 майданів від АР Крим до Луганської області, а в другій частині — від Львівської до Чернігівської областей.

У кожному розділі, яка розкриває історію Майдану кожної області, ведеться хронологія подій по роках. Далі розкривається розвиток подій і представлені спогади учасників, а також документи і фотографії. Книга розрахована на широке коло читачів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x