Про захист прав людини говорили у «Новій Добі»

Про захист прав людини говорили у «Новій Добі»

Всесвітня кампанія «16 днів проти насильства» завершується. Сьогодні у межах інформаційного марафону проти насильства в прес-центрі «Нової Доби» заступниця голови БО «Черкаська Мережа» Олена Стрижак, регіональна коордінаторка БО «Позитивні жінки» Марія Севериненко, голова ГО «Життя без бар’єрів» Леся Валяєва та начальник сектору ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП в Черкаській області Юлія Суденко підбили підсумки проведення акції на Черкащині.

Олена Стрижак, заступниця голови БО «Черкаська Мережа» розповідає, що цьогоріч їхня організація домоглася, щоб внесли зміни до наказу МОЗ, який підписали ще у 2004 році (зараз цей наказ знаходиться на громадському обговоренні). У ньому йдеться про заборону і протипоказання до отримання послуги екстракорпарального запліднення і послуг допоміжних репродуктивних технологій для ВІЛ-позитивних жінок.
– Сьогодні ми завершуємо Всесвітню кампанію «16 днів проти насильства». Протягом цього часу ми організували чимало заходів, зорієнтованих на захист прав людини та гендерних аспектів цього питання, – говорить пані Олена. – Зараз на часі внесення змін до наказу, який забороняє всиновлювати та брати під опіку ВІЛ-позитивним парам дітей. Цей проект підготований і наразі знаходиться на стадії обговорення у МОЗ. Також третій ключовий пункт – ст. 130 в ККУ, який передбачає покарання за умисне поставлення до небезпеки інфікування ВІЛ-інфекцією. Термін покарання коливається від 3 місяців до 10-ти років. Є випадок, коли умовно засудили жінку, яка перебувала у шлюбі, і чоловік знав, що дружина ВІЛ-позитивна. Вважаю, що це порушення прав людини. І таких фактів дуже багато не лише в Україні, а й інших країнах. Ми говоримо про те, щоб декриміналізувати ці статті і взагалі допомогти ВІЛ-позитивним людям бути повноцінними членами суспільства.

Олена Стрижак наголошує на важливості достовірного інформування населення щодо шляхів передачі ВІЛ-інфекції та методів запобігання передачі ВІЛ. За її словами, із 2004-2005 років ВІЛ-інфекція вже перейшла від смертельного захворювання до хронічної хвороби, яку лікують. А за кордоном наразі спостерігають 0 % передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини, в Україні цей показник поки що сягає 4 %.

Про головні дані статистики зазначила Леся Валяєва, голова ГО «Життя без бар’єрів».
– Хочу закцентувати увагу на тому, що дійсно дуже важливо вести просвітницьку діяльність. За статистикою звернень до уповноваженого, який моніторить дотримання прав людини у напрямку дискримінації і стану здоров’я, серед 32 400 звернень за рік – лише одиниці тих, що стосуються різних форм насильства та інвалідності – від 2 до 13. Це свідчить, що люди із цих вразливих категорій у більшості не знають своїх прав, а суспільство не володіє інформацією, яка відповідальність загрожує за дискримінацію цих категорій. Тому правозахисним профільним організаціям необхідно об’єднувати зусилля і проводити активне інформування спільноти про всі нормативні акти і права людини.

Марія Севериненко, регіональна коордінаторка БО «Позитивні жінки» розповіла про заходи, які проводили у межах Всесвітньої кампанії «16 днів проти насильства» на Черкащині:
– Ми організовували декілька заходів. Дуже вдалим був флешмоб, який ми організували спільно з Управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту, громадськими організаціями, студентами, волонтерами. Наступного року плануємо проводити цей захід уже в більших масштабах. Проводили декілька заходів, зорієнтованих на потреби жінок, які пережили домашнє насильство, а також різноманітні профілактичні інформаційні заняття. Ми бачимо і розуміємо, що таких занять треба проводити більше, щоб жінки могли розуміти, які є прояви різних видів насильства, заходи щодо протидії, куди звертатися по допомогу тощо.

Начальник сектору ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП в Черкаській області, майор поліції Юлія Суденко, зауважує, що за 2018 рік органи поліції поставили на облік двох дітей, які вчиняли насильство в сім’ї.
– Ювенальна превенція займається профілактикою серед неповнолітніх. Насильство буває різних видів, зараз відбувається чимало змін у законодавстві, із січня 2019 року деякі з них набудуть чинності, – каже пані Юлія. – Для інформування дітей працівники поліції проводять чимало заходів у навчальних закладах, а також закладах літнього відпочинку. Під час цих заходів дітям пояснюють, як протидіяти насильству, як самому не стати жертвою насильства і не вчиняти вчинки насильства.

Нагадуємо, у Черкасах вже функціонує Жіночий кризовий центр на вул. Кобзарська, 1.
Ви можете зателефонувати на Національну «гарячу лінію» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації за номером:
0 800 500 335 (зі стаціонарного) або 116 123 (з мобільного).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x