Що потрібно знати підприємцям про сплату внесків

Що потрібно знати підприємцям про сплату внесків

Відповідно до Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» фізичні особи-підприємці сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

За інформацією Головного управління ДФС України у області станом на 01.11.2018 налічується понад 15 тис. фізичних осіб-підприємців, які заборгували 119 млн грн єдиного внеску. Не просто заборгували, а стоять на межі втрати страхового стажу. Заборгованість з єдиного внеску фізичних осіб-підприємців в місті Черкасах становить 47,7 млн. грн, що на 35,5 млн. грн, або на 390 % більше до початку року.

Страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Фізичні особи-підприємці визначені платниками єдиного соціального внеску. При цьому, період здійснення підприємницької діяльності буде зарахований до страхового стажу лише за умови сплати страхових внесків.

Наявність страхового стажу є основою при визначенні права на призначення пенсії. Починаючи з 01.01.2018 вимоги до страхового стажу щороку збільшуються і, у 2028 році, щоб здобути право на пенсію за віком, потрібно буде мати не менше 35 років страхового стажу.

Несплата внесків, неподання обов’язкової звітності – гарантована втрата страхового стажу.

З кожним роком збільшується кількість звернень за призначенням пенсії осіб, які у 2004-2010 роках займалися підприємницькою діяльністю. В той час сплата мінімального внеску не була обов’язковою, а відрахування від єдиного та фіксованого податків до Пенсійного фонду були значно меншими за мінімальний страховий внесок, і пропрацювавши рік, такі фізичні особи-підприємці до свого стажу додавали лише кілька місяців.

На сьогодні сплата єдиного соціального внеску є обов’язковою. Сума недоїмки не підлягає списанню та стягується з нарахуванням пені та застосуванням штрафів. Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується. Тому, при працевлаштуванні або виході на пенсію заборгованість неминуче буде стягнута. Це лише питання часу.

Слід зауважити, що у листопаді 2018 року Урядом схвалено проект Закону для стабілізації пенсійної системи та забезпечення соціальної справедливості, яким пропонується посилити відповідальність за несплату обов\’язкових платежів на соціальне страхування, а саме: виключити із реєстрації підприємців-боржників за несплату єдиного соціального внеску; для боржників із сплати єдиного внеску до погашення боргу встановити тимчасові обмеження у праві: виїзду за межі України, керування транспортними засобами, полювання.

Звертаємося до фізичних осіб-підприємців, які мають заборгованість з єдиного соціального внеску, у найкоротші терміни погасити борг та своєчасно сплачувати належні суми єдиного внеску в подальшому.

Сплачені внески сьогодні – запорука державного пенсійного забезпечення в майбутньому.

Для отримання детальної консультації просимо звертатись до органів Державної фіскальної служби за адресою вул. Хрещатик, б. 235 каб. 414 тел. 37-50-74 або Пенсійного фонду України вул. Припортова б. 10 каб. 112 тел. 36-17-21.

Інформація Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x