Президентський рейтинг і антирейтинг на Черкащині дослідили соціологи

Президентський рейтинг і антирейтинг на Черкащині дослідили соціологи

Заступник директора соціологічної групи «Рейтинг» Любомир Мисів продемонстрував результати найбільшого соціалогічного опитування проведеного у листопаді-грудні цього року на Черкащині.

– Соціологічна група «Рейтинг» у рамках проекту «Портрети регіонів» із 16 листопада по 7 грудня 2018 року провела опитування серед жителів Черкащини. Загалом у дослідженні, здійсненого за методом особистого інтерв’ю, взяли участь 1600 респондентів. Вибірка сформована з урахуванням вікової й гендерної структури області з урахуванням типу поселення. Похибка становить не більше 2,4%, – зазначив Любомир Мисів. – Аналіз результатів дослідження показав, що ситуацію загалом по країні мешканці області оцінюють гірше, аніж на місцях.

Так, згідно дослідження, лідером президентського рейтингу є Ю. Тимошенко, яку готові підтримати 20,6% тих, хто визначився і буде голосувати. За В. Зеленського – 12,6%, А. Гриценка – 12,1%, П. Порошенка – 9,4%, С. Вакарчука – 5,9%, Р. Кошулинського – 5,8%, О. Ляшка – 5,6%, Ю. Бойка – 4,2%, О. Шевченка – 4,1%, А. Садового – 2,7%. Рейтинг інших кандидатів – менше 2,5%. Кожен десятий мешканець області не визначився з вибором кандидата.

21,3% опитаних вірять, що на президентських виборах переможе Ю. Тимошенко. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі зросла удвічі. У перемозі П. Порошенка впевнені 9% (у 2017 – 14%). Перемогу В. Зеленського бачать вірогідною близько 6%, А. Гриценка – 4,5%, Р. Кошулинського і Ю. Бойка – по 3%, О. Ляшка – 2%. У перемогу інших кандидатів вірять менше 2%. У своїх фаворитах впевнені в основному прихильники Ю. Тимошенко, Ю. Бойка, П. Порошенка та Р. Кошулинського.

Антирейтинг очолює П. Порошенко. За нього не проголосували б у жодному випадку більше 60% опитаних.

Президентський рейтинг і антирейтинг на Черкащині дослідили соціологи

У рейтингу партій лідирує Батьківщина, яку підтримують 21,0% тих, хто визначився та візьме участь у виборах. За партію «Слуга народу» готові віддати голос 14,1%, за Громадянську позицію – 12,9%, за БПП Солідарність – 8,8%, Свободу – 6,0%, Радикальну партію – 5,2%, Опозиційний блок – 4,7%, УКРОП – 4,2%. Рейтинг інших партій менше 4%. Водночас, 11% не визначилися з вибором.

Президентський рейтинг і антирейтинг на Черкащині дослідили соціологи

Спрямованість кандидата на вирішення проблем країни (68%), його особисті лідерські якості (67%), соціально-економічна програма (60%) та орієнтація на тіснішу співпрацю з ЄС (59%) – мотиви, які значно впливають на президентський вибір респондентів. Попри це, 30% схильні орієнтуватись також і на ідеологічні погляди політика, а не його програму, 28% орієнтуються на сильну команду кандидата, ще для 22% важлива увага кандидата до їх регіону. Для 56% важливим є досвід кандидата в політиці, а 40% зазначили, що їм важливіше його приналежність до «нових політиків» (найактуальніше це для молодших виборців і прихильників Р.Кошулинського, В.Зеленського, С.Вакарчука). У виборі між радикальними змінами та забезпеченням стабільності – 54% обирають перше (особливо симпатики Р.Кошулинського), а 36% – прагнуть сталості.

35% опитаних очікують, що ситуація в Україні у результаті майбутніх виборів президента покращиться, стільки ж вважають, що ситуація не зміниться. Лише 8% стверджують, що вона погіршиться. Частіше інших про позитивні зміни зауважують прихильники Ю. Тимошенко. Значно менше позитивних змін очікують респонденти, які не мають наміру голосувати.

Президентський рейтинг і антирейтинг на Черкащині дослідили соціологи

На думку респондентів, ймовірність фальсифікацій на виборах президента на загальноукраїнському рівні (61%) вища, ніж в області (42%) чи їх місті/селі (28%). Ще близько третини опитаних допускають можливість незначних фальсифікацій. 21% вважає, що у їх населеному пункті фальсифікацій не буде.

При цьому 17% респондентів позитивно ставляться до ситуації, коли під час виборів деякі політики допомагають матеріально виборцям. 23% займають нейтральну позицію, а 54% проти такого виду агітації. Більш прихильно до роздачі допомоги ставляться мешканці сіл, а також найбідніші опитані.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x