Як почистити кухонну витяжку

Як почистити кухонну витяжку

Сьогодні на багатьох кухнях над газовими і навіть електричними плитами можна побачити спеціальні пристрої, які звільняють приміщення від продуктів горіння, окисів та випарів. Кухонні витяжки вже давно перестали бути чимось незвичним як у міських квартирах, так і в сільських будинках. Водночас багато господарів роками не заглядає всередину їхнього корпусу, вважаючи це зайвою тратою часу і сил. А шкода, адже забруднена витяжка не лише не виконує свої завдання, а й може бути місцем, де утворюватимуться хвороботворні бактерії, що призведуть до захворювання. Тому будь-якому господарю не завадить знати і вміти періодично звільняти цей пристрій від бруду.

Щоб якісно і повністю почистити витяжку на кухні, її потрібно спочатку розібрати. Тільки в розібраному стані вдасться повністю видалити бруд, зокрема кіптяву і жир. Розбирають пристрій у відключеному від мережі стані. Найголовніше – зняти решітку, яка закриває повітряні фільтри, але під час генерального прибирання також можна демонтувати і трубу. Порядок збирання наступний: спочатку відмивають сітку і фільтри, а потім – всі внутрішні і зовнішні поверхні, до яких є вільний доступ. Всі деталі спочатку висушують, потім встановлюють на місце і тільки після цього знову підключають техніку до мережі.

У більшості випадків можна обійтися підручними засобами. Саме на їхньому використанні і заснована більшість «народних» рецептів. Ось декілька способів, що допоможуть видалити жирний наліт на решітці.

* Досить просто замочити сітку в гарячому мильному розчині (його готують на основі господарського мила або засобу для посуду). Зазвичай застосовують розчин, приготовлений з мийного засобу з водою у пропорції 1:4. Після замочування деталі обов’язково обдають окропом. Після цього можна потерти губкою з мийним засобом, знову промити водою, висушити і зібрати.

* Сода допомагає очистити від застарілого бруду й жиру. Знадобиться велика ємність (виварка), куди можна буде помістити забруднені деталі повністю. Роблять содовий розчин, щоб рідина пінилась, а в цей час всі деталі вже «виварюються». Весь процес кип’ятіння варто продовжувати близько 30 хв. Після цього досить просто сполоснути, і решітки всередині будуть чисті.

* З нальотом жиру допомагає впоратися і господарське мило. Щоб очистити забруднені деталі у такий спосіб, знадобиться замочування: сітку добре натирають розм’якшеним милом і залишають відмокати в гарячій воді. Відчистити мильні залишки, які не розчинилися, можна жорсткою щіткою: разом з ними відійдуть і частки забруднень.

* Оцтом теж можна зробити витяжку чистою. Тільки потрібно використовувати нерозбавлену оцтову кислоту і працювати з нею, дотримуючись усіх запобіжних заходів. Всі з’ємні деталі поливають оцтом, витримують кілька хвилин, а потім споліскують. Обов’язково потрібно ретельно змити залишки кислоти.
Не забувайте, що регулярне поверхневе прибирання витяжці потрібне 1 раз в 4 тижні, а генеральне – 1 раз у квартал.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x