Як зварити смачний холодець

Як зварити смачний холодець

Наближаються свята, які важко уявити без однієї із надзвичайно популярних у нашій країні страв. На відміну від більшості традиційних речей, холодець готують не так часто. Занадто багато мороки і часу потрібно для нього. Тому й не дивно, що далеко не кожна господиня вміє його готувати. Але це легко виправити, якщо знати кілька простих, але дієвих секретів цієї страви.

Традиційно холодець готували тільки з яловичини. Використовували голову, мізки і ноги. Проте з часом набір продуктів зазнав значних змін, і сьогодні цю страву готують і з яловичини, телятини, свинини, м’яса домашньої та дикої птиці. Як смакові добавки використовують різні овочі (морква, цибуля, часник, селера), пряні трави і спеції. Однак найважливішою складовою м’ясного холодцю були і залишаються свинячі або яловичі ніжки, вуха, голови. Саме ці інгредієнти дозволяють приготувати справжній міцний холодець без додавання желатину. Слід мати на увазі, що холодець, приготований із свинини, виходить більш каламутним і жирним, ніж яловичий. Купуючи ніжки або голови для холодцю, звертайте найпильнішу увагу на їхню свіжість. Не надто свіже м’ясо старих тварин може непоправно зіпсувати смак вашої страви. Якщо ви купуєте ніжки заморожені, то зверніть увагу на їхній колір. Вони мають бути рівного, світлого кольору, без плям і слідів розморожування. Вибираючи ж охолоджені ніжки і голови, обов’язково понюхайте їх. Свіже м’ясо має приємний солодкуватий запах. Перед варінням ніжки необхідно розморозити і замочити в прохолодній воді приблизно на годину. Після цього пошкребіть їх гострим ножем і ретельно промийте в проточній воді.

Найбільш смачними виходять холодці, в яких поєднані різні види м’яса. Наприклад, якщо для застигання ви використовуєте свинячі ніжки, то для м’ясної частини візьміть яловичу вирізку і трохи курячого м’яса. Особливої пікантності вашому холодцю може додати м’ясо диких тварин чи птахів. Який би вид м’яса ви не вирішили використовувати у холодці, воно не має бути занадто жирним, адже ніжки, голови, щоки вже містять в собі достатню кількість жиру. Товстий шар жиру, що утворився на поверхні застиглого холодцю не додасть вашій страві апетитності. Найкраще ж для м’ясної частини підійде вирізка або біле м’ясо.

Для овочевої частини холодцю використовують цибулю, моркву, зелень і стебла селери або петрушки. Овочі варять разом із м’ясом. Існує два способи закладки овочів, які впливають на смак готової страви. При першому способі овочі закладають на самому початку варіння і виймають через 1–1,5 год. Ще овочі можна закладати за 1,5 год до закінчення варіння. Зазвичай овочі закладають цілими і вже очищеними, однак якщо хочете додати холодцю приємного золотистого відтінку, то головку ріпчастої цибулі можна покласти, не очищаючи, а лише обрізавши коріння і позбувшись від верхнього шару лушпиння. При варінні овочів стежте, щоб вони не розварилися. Спеції для холодцю можна застосовувати будь-які, залежно від вашого смаку й бажання. Найчастіше для приготування холодцю використовують лавровий лист, чорний, білий і запашний перець горошком, гвоздику, насіння кропу. Найкраще закладати всі спеції на початку варіння, разом із м’ясом.

Тривалість варіння холодцю зазвичай становить від 6 до 12 годин. Чим довше вариться ваш холодець, тим насиченішим вийде його смак і аромат і тим кращою і міцнішою вийде його консистенція. Після того як м’ясо звариться, витягніть його і дайте трохи охолонути, а бульйон процідіть через марлю або дрібне сито в окремий посуд.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x