Як затримати сніг на городі і в саду

Як затримати сніг на городі і в саду

Сніг – найкращий захист для коріння дерев і чагарників у зимовий час. Навіть 5–10 сантиметрів снігової «ковдри» можуть урятувати кореневу систему дерева від 20-градусного морозу. Навесні ж талий сніг забезпечить садові культури і дерева необхідною кількістю вологи. На жаль, далеко не завжди виходить так, щоб усю зиму сніговий покрив був необхідної товщини і рівномірно розподілявся по всьому саду. Саме з цієї причини досвідчені дачники стежать за рівнем снігу в саду і за потреби звертаються до снігозатримання для того, щоб у сильні морози дерева не залишилися без укриття.

Снігозатримування потрібно починати при першій же загрозі настання дуже низьких температур, якщо сніг у саду має недостатню товщину для ефективного захисту кореневої системи рослин від морозів. Особливу увагу слід приділити молодим, чутливим до несприятливих умов плодовим деревам. Саме про них слід подбати в найперше. На самому початку зими кора нижньої частини стовбура молодих дерев не має достатньої морозостійкості, тому садівники намагаються вкрити їх снігом якомога раніше до настання сильних морозів, а потім протягом зими нарощують висоту і діаметр снігового укриття до потрібних розмірів. Розмір снігового укриття навколо дерева має відповідати проекції його крони. Для утеплення снігом штамбів дерев не використовуйте сніг, зібраний в радіусі їхніх крон. Коріння дорослих дерев розташоване в радіусі кількох метрів від основи стовбура, при цьому найвіддаленіші тонкі і сприйнятливі до морозу корінці розташовані біля самої поверхні. Зібравши сніг для захисту штамба безпосередньо біля дерева, ви ризикуєте «оголити» і підморожувати його коріння. Для цих цілей краще використовувати сніг, зібраний на доріжках, у городі чи будь-якому іншому місці, де немає посадок.

Різні садові культури потребують певної товщини снігового покриву. Наприклад, суниця добре зимує, якщо її рано вкрити снігом, але при цьому шар снігу повинен бути товщим 70–80 см, інакше вона може випріти. З іншого боку, малина високих заметів не боїться і навіть при товщині снігового покриву 100 см і більше її бруньки й стебла випрівають вкрай рідко. Високі снігові замети можуть призвести до випрівання вишні, чорноплідної горобини, сливи. Для них шар снігу не має перевищувати 100–130 см. Кущі аґрусу і смородини можна вкривати снігом повністю. В цілому, прийнято вважати, що кожен сантиметр пухкого снігу підвищує температуру на поверхні грунту на 2–3° С, тому при товщині снігового покриву в 25–30 см для більшості рослин морози вже не будуть небезпечні.

Традиційний спосіб затримання снігу – використання загороджень. Це можуть бути щити і різні заслони, які можна змайструвати з підручних матеріалів – стебла кукурудзи, очерету або соняшнику, або більш сучасні матеріали: профнастил або дугоподібно встановлена дрібна пластикова сітка. Розмір щита може варіюватися залежно від площі вашої ділянки і кількості дерев, але в середньому його висота має бути не менше як метр у висоту і кілька метрів завширшки. Кілька таких щитів, установлених з підвітряного боку в шаховому порядку, забезпечать ефективне снігозатримання.

Допоможуть затриманню снігу залишені на зиму зрізані гілки дерев, стебла малини і смородини, неприбрана кукурудза та інші рослини. Правда, в цьому випадку сад втрачає свою привабливість, але повністю прибрана ділянка не дає можливості снігу за щось «зачепитися».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x