Кукурудзяна крупа відома вже кілька десятків століть. Її нерідко називають універсальним продуктом, оскільки з цієї культури можна приготувати просто величезну кількість страв. Коржі і хліб, салати і консервація, пластівці і супи, запіканки й начинки для пирогів – всі ці страви можуть бути приготовані з кукурудзяної крупи. Але головною стравою залишається саме кукурудзяна каша, яку називають «царицею столу».
Насамперед варто зауважити, що крупа з кукурудзи низькокалорійна – на сто грамів сухого продукту припадає всього 328 ккал, а в 100 грамах приготованої каші – всього 86 ккал. Саме тому її можна без побоювання їсти людям, які стежать за своєю фігурою і дотримуються здорового харчування. При цьому вона добре насичує і дарує відчуття ситості.
Ця культура багата вітамінами групи В, Е, РР, А, Н, незамінними амінокислотами – триптофаном і лізином. Вона містить такі цінні мікроелементи, як магній, кальцій, калій, залізо, фосфор і багато інших. Так, вітаміни В1 і В5 допомагають людині долати депресивні стани, їх же використовують для профілактики неврологічних захворювань. Вітамін Е живить шкіру та волосся, завдяки чому людина зберігає гарний вигляд і молодість, вітамін РР регулює життєво важливі процеси в організмі, а підтримати імунну систему допомагає вітамін А.
Крім того, кукурудзяна крупа є ще й гіпоалергенним продуктом, тому страви з неї без проблем можна давати навіть маленьким дітям, а також вживати людям, схильним до харчових алергій.
Включити кукурудзяну кашу у свій раціон необхідно для того, щоб нормалізувати рівень холестерину, а також підтримати серцево-судинну систему. Приємною новиною стане і те, що вживання страви допомагає вивести жири з організму й очистити кишечник.
Не рекомендують фахівці вживати кукурудзу людям з поганим апетитом і недостатньою масою тіла, оскільки в такому випадку потрібні висококалорійні продукти. Краще відмовитися від страви і людям з виразковою хворобою шлунку, особливо в період загострення.