Черкаські краєзнавці про головні здобутки 2018 року

Черкаські краєзнавці про головні здобутки 2018 року

У прес-центрі «Нової Доби» 18 грудня представники Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України підсумували головні досягнення року й поділилися планами на наступний. Зокрема вони розповіли про краєзнавчі видання, які побачили світ у 2018 році. На прес-конференції були присутні голова облорганізації Василь Мельниченко, його заступники Валентин Лазуренко і Сергій Ганницький, та цьогорічний лауреат обласної премії імені Михайла Максимовича Лариса Синявська.

Черкаські краєзнавці про головні здобутки 2018 року

Валентин Лазуренко зауважив, що за рік в області видали чимало книжок краєзнавчої літератури. Серед них «Довідник краєзнавців Черкащини», до якого внесли знакових постатей Черкащини, «Стародавня Черкащина» й «Городище – рідне місто» Володимира Чоса, «Нариси про минуле Канева» Івана Буренка, «Селянство Черкащини у добу української революції» (один з упорядників Василь Мельниченко), «За особливим розпорядженням» Феофана Білецького, 6 книга з серії «Невідома Чигиринщина» «З пам’яті народної» Олександра Солодаря, «Лицарі п’яти якостей» Василя Страшевича, «Щедрий стіл Середньої Наддніпрянщини» Анатолія Чабана, «Ретроград» Бориса Юхна та інші.

Із 2004 року на Черкащині заснували літературний конкурс імені Михайла Максимовича. Цьогоріч у номінації «індивідуальна краєзнавча робота» премію отримав Борис Юхно за книжку «Ретроград». У номінації «колективна краєзнавча робота» премію отримав авторський колектив Оксана Силка і Лариса Синявська за видання «Бандури пісня недоспівана… або суспільний виклик Михайла Злобинця». Як зауважив Валентин Лазуренко, цьогоріч винагороду переможцю збільшили до 45 000 гривень.
Окрім того, у 2018 році книжку «Глибочок на Гірському Тікичі» Івана Нерубайського відзначили Всеукраїнською краєзнавчою премією імені Дмитра Яворницького.

Черкаські краєзнавці про головні здобутки 2018 року

Сергій Ганницький представив іміджево-презентаційне видання до 100-річчя Черкаського обласного краєзнавчого музею:
– У цій книзі розміщена не лише наша основна експозиція, але й додані матеріали, що зберігають у фондовій збірці. Загальний фонд – більше 150 одиниць, також є науково-допоміжний фонд. Ми хочемо показати наступному поколінню, як змінювався наш край, які люди впливали на розвиток подій.

Черкаські краєзнавці про головні здобутки 2018 року

Про книгу «Бандури пісня недоспівана..», присвячену громадському діячу Михайлу Злобинцеві (1883-1937) із Золотоноші, розповіла співавтор книги Лариса Синявська. За її словами, у цьому виданні на основі архівних документів, спогадів та історіографії вони описали життєвий шлях та культурно-громадську діяльність Михайла Олександровича.
– Ми писали цю книгу протягом п’яти років. Працювали в Черкаському обласному архіві, Київської області… збирали інформацію по крупинках, – згадує пані Лариса. – Михайло Злобинець проявив себе як педагог, бандурист, поет, громадський діяч і активний діяч просвіти на Золотоніщині. Був патріотом, до останніх днів ходив у вишитих сорочках, пропагував все українське і не полишав свою письменницьку діяльність. У результаті маємо роботу, яка висвітлила складну й трагічну долю талановитої людини. На наше дослідження вплинув Віктор Мішалов, який нині проживає у Канаді. Його батько був у складі ансамблю бандуристів Золотоніщини й знав особисто Злобинця. Мішалов надав нам інформацію і консультував нас у музичних питаннях. На жаль, останні роки життя Злобинця нам так і не вдалося досконало дослідити.

Черкаські краєзнавці про головні здобутки 2018 року

На завершення прес-конференції уперше презентував видання «Черкащина – земля прадавня, щедра і свята» Василь Мельниченко. Як він зазначив, ця книжка – перша спроба засобами візуального сприйняття показати минуле і сьогодення Черкащини.
– Я викладаю в університеті курс «Історія рідного краю», і зіткнувся з тим, що студенти не знають історії Черкаського краю, відомих постатей. Це мене й спонукало до видання цих книжок, – говорить Василь Мильниченко. – Видання «Черкащина – земля прадавня, щедра і свята» ми підготували до 65-річчя області. Останнє подібне видання випускали у 1980 році. З того часу багато видавали різноманітних книжок про Черкащину. Проте у такому концентрованому вигляді, де ґрунтовно розповіли про наш край, на жаль, не було. У цій книжці інформація подана українською і англійською мовами, й оформлена вона у сучасній поліграфічній формі.
Голова облорганізації також представив черговий номер журналу «Краєзнавство Черкащини».

У наступному році облорганізація НСКУ до свого 30-річчя планує провести науково-практичну конференцію з історії краєзнавчого руху на Черкащині, і низку просвітницько-виховних заходів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x