Відкрили музей освіти Корсунь-Шевченківщини

Відкрили музей освіти Корсунь-Шевченківщини

У суспільному житті Корсунь-Шевченківщини відбулась непересічна подія: відкрили музей освіти району. Ідею створення цього музею виношували давно. Адже розмаїта мережа навчальних закладів – від Авторської Сахнівської школи О. А. Захаренка до гімназії, ліцею і навіть одного з найкращих в Україні позашкільних закладів, Районного центру дитячої та юнацької творчості, – своїм корінням сягає у минуле, а подекуди й у позаминуле століття. На ниві народної освіти плідно працювали кілька поколінь педагогів, чиї імена стали гордістю району. Зберегти пам’ять про них для майбутніх поколінь має на меті новий музей.

Матеріали для нього два роки буквально по крупинках збирав колишній начальник відділу освіти Валерій Петрович Кочегура. Це сотні фотографій, документів, нагород, особистих речей педагогів різних історичних епох. Але без значимої фінансової підтримки створити сучасний музей неможливо. Тож тут допомогли небайдужі жителі Корсунщини. Фінансова підтримка зі створення експозиції була забезпечена за сприяння народного депутата України Геннадія Бобова. Активно підтримали цю суспільно значиму справу генеральний директор ТОВ «АгроРось» Петро Петрович Євич, а також обком профспілки працівників освіти і науки.

Виступаючи на відкритті музею, почесний гість свята Геннадій Борисович Бобов подякував нинішнім працівникам і ветеранам освіти району:

– Це була ваша ідея, ваша ініціатива – вшанувати пам’ять людей, які своє життя присвятили благородній справі освіти і виховання дітей. І я вважав за честь підтримати корисну справу, адже це одна з багатьох яскравих сторінок історії Корсунщини. Завжди приємно робити хороше, а створення музею освіти є ще й корисною справою. Приклад старших поколінь мотивуватиме нинішнє і наступні до творчої праці, до примноження здобутків освітян.

Музей освіти, якому в Районному центрі дитячої та юнацької творчості віддано один із залів, умебльований для проведення ділових зустрічей, «круглих столів», інших заходів. Він уже устаткований плазмовим телевізором, а «на підході» мультимедійний проектор. Ці технічні засоби допоможуть в електрон­ному вигляді зберігати потрібну інформацію і використовувати її при екскурсіях чи історичних дослідженнях.

Першу екскурсію, у якій взяли участь і почесні гості – Геннадій Борисович Бобов, Петро Петрович Євич, керівники району та міста, ветерани педагогічної справи району, провів Валерій Петрович Кочегура. Він повідомив, що в музеї зібрано понад 600 експонатів. «Ми ставили завдання, щоб жодне ім’я, жоден факт не були забуті. Далеко не все вдалося відразу, але це лише початок. Це буде місце пошанування вчителя за його високу благородну місію творити людину, патріота, громадянина України», – заявив він.

Початковий розділ музею присвячений творчій спадщині О. А. Захаренка, створена яким авторська школа у Сахнівці і зараз є прикладом для освітян всієї України. Привертає увагу фотопанно «Подвижники народної освіти», де вміщено 202 портрети освітян, відзначених високими урядовими та професійними нагородами. А на численних стендах відбито всю історію розвитку освіти – від князівської школи співу та хореографії для простих людей, курсів ліквідації неписьменності до навчальних закладів нового типу – гімназії та ліцею. Вшановано педагогів-ветеранів Другої світової війни, учасників АТО.

Людмила Моренко

Перші гості музею так оцінили його експозицію:

Відкрили музей освіти Корсунь-Шевченківщини

Ольга Жалдак, голова обкому профспілки працівників освіти і науки: «Це велика подія для всієї області, оскільки схожий музей створили лише у Кам’янці. Він буде спогадом про хороші справи освітян району і мотивом для молодших берегти і розвивати традиції».

Відкрили музей освіти Корсунь-Шевченківщини

Галина Вовчанівська, заслужена вчителька України: «Є відчуття святості пам’яті. Дякую всім, хто душею і серцем пройнявся цією важливою справою».

Відкрили музей освіти Корсунь-Шевченківщини

Валентина Нездолій, директор Зарічанського НВК: « Це музей дитинства, спогадів, зустрічі з учителями різних поколінь. Це доказ того, що ми вміємо цінити минуле і рухаємось уперед».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x