Чия земля?

Чия земля?

На Черкащині учасники бойових дій під егідою Черкаської обласної спілки ветеранів Афганістану та учасників бойових дій виборюють право на отримання земельних ділянок, що за законом України їм мають надавати першочергово.

– Черкаська обласна спілка ветеранів Афганістану та учасників бойових дій має на меті відстоювати права людей, які не пожалкували віддати значну частину свого життя і здоров’я для захисту країни. І ми щодня стаємо свідками зловживань з боку державних органів та порушень прав, які ці органи покликані втілювати. Так, попри законодавче закріплення першочергового права на отримання земельних ділянок, до органів правління нашої спілки регулярно надходить інформація про створення штучних перешкод в отриманні земельних ділянок учасниками бойових дій. Зокрема, ГУ Держгеокадастру в Черкаській області разом із ДП «Черкаський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» не лише нехтують першочерговим правом учасників бойових дій на отримання земельних ділянок, але і свідомо чинять перешкоди для такого отримання, надаючи перевагу інтересам підприємств – виробників сільськогосподарської продукції, – зазначає голова Черкаської обласної спілки ветеранів Афганістану та учасників бойових дій Сергій Якимчук. – Ми розпочали боротьбу за виділення землі учасникам АТО, ООС та учасникам бойових дій. Чому саме «боротьбу», спитаєте? Тому що нам доводиться саме виборювати кожну земельну ділянку, – зазначає він.

За словами Сергія Якимчука, останньою краплею для колишніх військових стало виставлення на земельні торги майже 80 га земель, призначених для товарного сільськогосподарського виробництва в адміністративних межах Вербівської сільської ради Городищенського району.

– За чинними нормами виділу такої кількості землі вистачить для забезпечення першочергового права 40 (сорока!) учасників бойових дій та їхніх родин. Натомість і ветерани Афганістану, й учасники АТО, які хотіли отримати земельну ділянку, не отримували нічого, крім зневажливого ставлення та формальних відписок, які не мають нічого спільного з об’єктивним розглядом звернення, – додає голова Черкаської міської спілки ветеранів Афганістану Борис Карганов.

Відмова у виділенні земельних ділянок учасникам бойових дій і виставлення цих ділянок на земельні торги, на думку активістів, є вкрай цинічним учинком та очевидно суперечить законам України, зокрема Конституції.Додамо, що нещодавно відбувся земельний аукціон у ДП «Навково-дослідний інститут» у Черкасах. Під час аукціону землі на Городищині, що їх попередньо розподілили поміж учасниками бойових дій (атовців, військових, афганців), пішли з молотка в оренду невідомій особі. За результатами цього аукціону ГУ Держгеокадастру області уклало договір оренди землі на 7 років.

– Річ у тому, що в межах Вербівської сільської ради є ділянка землі, що рішенням сесії сільської ради мала бути виділена для учасників бойових дій, – зазначає голова Городищенської територіальної організації української спілки ветеранів Афганістану Сергій Каюкін. – Коли ми зверталися в Держгеокадастр, там відповіли, що землю поділити на ділянки не можна з невідомих причин. Нещодавно ж дізналися, що земля вже поділена на ділянки і має після аукціону відійти до якоїсь невідомої фірми.

– Ми вбачаємо у цьому корупційну складову і блокуватимемо проведення аукціону, – додає заступник голови Корсунь-Шевченківської територіальної організації української спілки ветеранів Афганістану Григорій Бандурко. – Після виборів до територіальних громад уся земля має належати громаді, і Держгеокадастр не зможе отримувати вигоду від неї.

Голова Обласної спілки ветеранів Афганістану та учасників бойових дій Сергій Якимчук наголосив, що активісти налаштовані рішуче та продовжуватимуть боротьбу за повернення земель учасникам бойових дій.

– Ми хочемо, щоб нас почули можновладці та почали діяти відповідно до законодавства, – додає заступник голови Черкаської міської спілки ветеранів Афганістану Олег Ашавський. – Ми не проти влади, ми – аполітичні й захищаємо інтереси членів спілки ветеранів Афганістану та учасників бойових дій, – зазначає він.

Журналісти «Нової Доби» у рамках розслідування та задля отримання всебічної і правдивої інформації щодо цієї ситуації надіслали інформаційні запити до таких установ: прокуратура Черкаської області, Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області, ДП «Черкаський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», Обласний оперативний штаб з протидії аграрному рейдерству в Черкаській області з питаннями фіксації та шляхів врегулювання земельних конфліктів. Відповіді на інформаційні запити будуть надруковані у наступних номерах «Нової Доби».

Олена Столяр

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x