Вибори в ОТГ Черкащини: у КВУ назвали переможців і порушників

Вибори в ОТГ Черкащини: у КВУ назвали переможців і порушників

Черкаська обласна організація Комітету виборців України на перших місцевих виборах, 23 грудня, проводила незалежне громадське спостереження за виборчим процесом і процесом підрахунку голосів, пише Вичерпно.

Для цього було організовано 4 мобільні групи, які протягом дня голосування відвідали більше 40 дільничних виборчих комісій в об’єднаних територіальних громадах 7 районів Черкаської області.

Підсумовуючи виборчий процес, загалом можна відзначити певне підвищення загального рівня підготовки територіальних і дільничних виборчих комісій, а також відповідальне ставлення і зацікавленість у процесі волевиявлення жителів громад, що вилилось у достатньо високу явку (в окремих ОТГ близько 60%), — зазначають у Комітеті. Варто відзначити, що частина невеликих ДВК свідомо затягувала процес підрахунку, для штучного створення умов для оплати роботи членів комісії за 2 дні.

Спостерігачі КВУ також звертали увагу на доступність ДВК для осіб з інвалідністю і вимушені констатувати, що ці вибори знову продемонстрували байдужість суспільства до цього питання. На жодній із ДВК, яку відвідували мобільні групи КВУ, не було створено належних умов для зручного голосування таких осіб.

Як вже повідомлялось, протягом дня голосування мали місце порушення здебільшого процедурно-технічного характеру. Під час моніторингу фіксувались: підвіз і контроль виборців, незаконна агітація, порушення процедури і таємності голосування, перебування сторонніх осіб на дільницях, псування виборчої документації, голосування без паспорта, невидача виборчого бюлетеня власникам ID — паспортів, неопломбування виборчих скриньок і сейфів, висока кількість голосувань на дому в окремих дільницях, неправомірне видалення спостерігачів тощо.

Окремо варто виділити ситуацію в Михайлівській ОТГ на Драбівщині, де існує велика підозра щодо фальсифікації виборчої документації. Також фіксувались проблеми в Чигринській ОТГ, де мали місце кілька фактів порушення збереження виборчої документації. В обох випадках мають порушуватись кримінальні справи і вже працює поліція.

Під час підрахунку голосів і встановлення результатів виборців активісти Черкаської ОО Комітету виборців України зосередили свою увагу на Руськополянській, Червонослобідській, Плешканівській і Литвинецькій об’єднаних територіальних громадах.

Процес підрахунку голосів на всіх дільницях зазначених 4-х ОТГ розпочався вчасно. На жаль, мали місце непоодинокі випадки порушення процедури підрахунку, помилки при заповненні протоколів та неправомірне видалення або недопуск спостерігачів, які, втім, не вплинули на результат. Деякі ДВК вимушені були кілька разів переписувати уточнений протокол виключно через неуважність і поспіх.

У підсумку головою Руськополянської об’єднаної територіальної громади став Олег Гриценко, головою Плешканівської ОТГ Наталія Івахова, головою Червонослобідської ОТГ Юлія Дубовик, головою Литвинецької ОТГ Галина Погрібна, які набрали найбільшу кількість голосів виборців.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x