Митрополіт Софроній покинув Московський патріархат (ВІДЕО)

Митрополіт Софроній покинув Московський патріархат (ВІДЕО)

Про це митрополита Черкаський і Канівський повідомив у інтерв\’ю «Главком».
Митрополита дуже очікували і на Об’єднавчому соборі в Києві 15 грудня. Але він так і не з’явився. Офіційна причина – за станом здоров’я. Але Софроній звернувся до делегатів Собору у спеціальному відео, з його слів вже тоді стало зрозуміло, які вимоги висуває митрополит. Він зауважив, що новостворена церква має бути «такою незалежною, як і всі незалежні церкви, і Антіохійська, і Єрусалимська, і Сербська… Щоби ми знали, що маємо автокефалію, але і керування і розпорядження всіма внутрішніми духовними благами покладені на нас, на нашу церкву».

Через 10 днів після Собору «Главком» зателефонував авторитетному єпископу, аби дізнатися його думку про події, які вже відбулися, та процеси, які тепер йдуть у новій церкві. Виявилося, що владика дуже критично ставиться до затвердженого Статуту Православної церкви України. Софроній обурений тим, що українські єпископи на Соборі схвалили редакцію Константинопольського патріархату практично без змін. За його словами, нові умови української церкви зобов’язуватимуть узгоджувати із Константинополем усі дії і позбавляють самостійності в ухваленні рішень. Зокрема, висвячувати єпископів можна буде лише через Константинополь, навіть миро купувати також через них. Окрім того, за новим Статутом, наприклад, колишні парафії УПЦ КП за кордоном мають перейти під управління Вселенського патріархату. Невдоволення у патріотичній спільноті викликають і домовленості президента Петра Порошенка із патріархом Варфоломієм, досягнуті 3 листопада у Стамбулі. Мова іде про угоду, за якою Україна начебто зобов’язується сприяти передачі під контроль Константинополя ставропігійні храми, які він контролював до 1686 року.

Вже 6 січня предстоятель новоствореної Православної церкви України митрополит Епіфаній має отримати Томос із рук патріарха Варфоломія. І, за інформацією ЗМІ, саме під час зустрічі з патріархом Варфоломієм український митрополит має поставити питання, зокрема, про необхідність внесення змін до Статуту української церкви, який вже зараз перешкоджає подальшому єднанню.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x