Календар квітникаря на перше півріччя

Календар квітникаря на перше півріччя

Багато хто любить вирощувати квіти. Це прекрасне хобі приносить красу і затишок в наше життя, а для багатьох є навіть непоганим джерелом доходу. У міських квартирах і приватних садибах – це один з небагатьох способів зробити так, щоб у будинку легше дихалося, а інтер’єр радував природними барвами життя. Звісно, кожна рослина потребує особливого догляду, але всі вони залежать від певних природних сил. І якщо знати, яким чином ці сили діють, можна допомагати рослинам ставати витривалішими і красивішими.

Головне, що варто запам’ятати: максимально активний ріст стебел і листя спостерігаються під час зростаючої фази Місяця. На молодому місяці також добре формуються і бутони. Саме в цей час добре садити ті рослини, які швидко ростуть і красиво цвітуть після цього. А ось із бульбовими, цибулинними культурами, а також з пересадкою краще почекати, адже в такі періоди коренева система розвивається гірше. Також в цей період варто утриматися від укорочення стебел, обрізки, адже в цьому випадку квітка просто перестане рости. До речі, саме в цю фазу рекомендований хороший полив. У повню добре лише удобрювати квіти, боротися зі шкідниками і бур’янами, а також це ідеальний період для заготівлі насіння, збору лікарських трав і суцвіть. Коли ж Місяць у спадній фазі, навпаки, саме коренева система розвивається найбільш сильно. В такий час добре удобрювати вазони і рослини у відкритому ґрунті, боротися з бур’янами, рихлити грунт, садити цибулинні й бульбові бобові культури. До речі, і на обрізку в цей період квіти відреагують нормально, а також на зріз стебел для розсадження, транспортування. На молодика ж рекомендовано майже не втручатися в життя рослин.

У січні добре зайнятися пересадкою рослин, особливо в останню декаду місяця, коли настане спадна фаза Місяця. В цей же час можна висівати насіння для розсади з наступним перенесенням у відкритий ґрунт по теплу, а також пророщувати бульби, цибулини і коренеплоди.

У лютому підготовка розсади не втрачає своєї актуальності, адже це хороший час зайнятися рослинами, які відрізняються тривалим часом зростання. Добре це планувати з 6 по 13 число – тоді пророщування відбудеться з максимальною швидкістю. У третю декаду аналогічно краще пересаджувати кімнатні рослини, а також висаджувати цибулинні культури.

В березні настає ідеальний час для приготування розсади, яка має довгий вегетаційний період, наприклад, для айстр, гвоздик, нагідок. В кінці першої декади місяця і до його середини добре займатись висаджуванням насіння під розсаду, а також пересаджувати домашні квіти.

У квітні, з настанням справжнього тепла, варто нарешті помістити розсаду в ґрунт, висівати насіння, причому ідеальним періодом для таких робіт стане час з 6 по 12 квітня. Подбати ж про посадку цибулинних і бульбових культур краще починаючи з 20 квітня.

У травні без обмежень можна садити все, що було приготоване у вигляді розсади ще в лютому, багаторічники, а також вічнозелені культури. З початку місяця краще максимально удобрити ґрунт і пам’ятати, що 4 травня настає молодик, коли від догляду за квітами краще взяти повноцінний вихідний.

Червень – найкращий місяць для догляду за квітами. Треба активно все полоти, знищуючи бур’яни, і боротися зі шкідниками, добре поливати рослини, бо спека стоїть вже неабияка. Починаючи з 4-го числа, варто висаджувати абсолютно все, бо починається фаза активного росту, а от з 19-го краще навпаки більше приділяти уваги корінню.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x