Що приготувати на різдвяний стіл

Що приготувати на різдвяний стіл

Головною стравою має бути кутя. До куті обов’язково готують узвар, на столі, за традицією, мають бути 12 пісних страв на честь 12 апостолів. Перелік їх може бути різним, але в основі це мають бути кутя, узвар, риба, борщ, тушкована капуста, гриби, голубці, пшоняна каша, салати, млинці та варена картопля.

Кутя
Кутю зазвичай готують із пшениці, рідше – з перловки або рису. Крупу добре промивають, заливають холодною водою і залишають на півгодини, щоб набухнула. Потім відціджують, заливають окропом і годину варять на невеликому вогні. У готову кашу додають розтертий у макітрі (або в дерев’яній ступці) мак, розмочені родзинки й курагу, мелені на м’ясорубці горіхи. Все заливають виноградним соком або окропом, додають по ложці меду та церковного вина.

Узвар
По 100 г сушених груш і яблук, 50 г родзинок, 100 г меду, 1 л води.
Сухофрукти ретельно промити й покласти в киплячу воду, варити 15 хвилин, заправити медом, довести до кипіння і дати настоятися в холодному місці.

Вінегрет із печеним буряком
2 буряки, 1 яблуко (не кисле), 2 морквини, 0,5 банки консервованого зеленого горошку, 3 мариновані огірки, мариновані гриби за смаком, петрушка для прикраси. Заправка: олія, 1 ч. л. лимонної цедри, 1 ч. л. рідкого меду, сіль і чорний мелений перець за смаком.
Буряк загорніть у фольгу і запечіть при 180–200° С 1–2 години (залежно від розміру буряка). Моркву відваріть і поріжте середніми кубиками. Яблуко очистьте і поріжте дрібними кубиками. Буряк поріжте середніми кубиками, а огірок тонкими кружечками. Додайте горошок. Приготуйте заправку, змішавши всі інгредієнти. Заправте салат.

Картопляне пюре з ікрою
5–6 картоплин, 2 ч. л. ікри, 50 г масла, 100 мл молока або вершків, сіль, зелень і кілька смужок філе копченої риби для прикраси.
Картоплю почистьте і відваріть в підсоленій воді до готовності. Зробіть з неї пюре, додавши вершкове масло і розігріті вершки або молоко. Додайте ікру і перемішайте. Подавайте порційно, прикрасивши зеленню петрушки і трояндочкою з риби.

Перлова каша з грибами
1 скл. перлової крупи, 200 г грибів, 1 цибулина, 1 ч. л. олії, сіль.
Перлову крупу промити, залити 1 літром води і залишити на ніч. Наступного дня пересипати в горщик, залити водою з розрахунку 1,5 склянки води на склянку крупи (вона розбухне після замочування). Закрити кришкою і поставити в нагріту до 180° С духовку на 40–50 хв. Цибулю порізати дрібними кубиками, гриби – скибочками. Цибулю обсмажити до золотистого кольору, додати гриби і смажити до готовності. Посолити піджарку, покласти до готової каші, перемішати.

Пісний борщ із грибами
400 г грибів, 100 г цибулі, 200 г буряку, 1 морквина, 50 г квасолі, 1 корінь петрушки, 250 г картоплі, 350 г капусти білокачанної, 50 г томатної пасти, петрушка, сіль, перець, лавровий лист.
Квасолю замочити у воді на ніч. У каструлю налити холодної води, кинути в неї замочену квасолю, гриби (можна брати будь-які, за смаком), розрізаний на 4 частини корінець петрушки, один лавровий листочок. Довести до кипіння, і, встановивши вогонь на мінімум, залишити кипіти під кришкою 1 годину. За цей час звариться квасоля і вийде чудовий грибний бульйон. Почистити картоплю, моркву, часник і цибулю. Часник розчавити ручкою ножа, цибулю нарізати на дрібні шматочки, моркву розрізати вздовж на 4 частини і нарізати тонкими пластинками. Додати часник, цибулю і моркву в борщ. Посолити й поперчити за смаком. Вийняти лавровий лист і корінці петрушки. Очищену картоплю порізати на кубики й додати в борщ. Очищений буряк нарізати тонкою соломкою і покласти в каструлю. Довести борщ до кипіння і варити на невеликому вогні 20 хв, поки буряк і морква не стануть м’якими. Потім додати в борщ томатну пасту і ретельно розмішати. Дати покипіти 10 хвилин. Капусту нарізати тонкою соломкою і теж покласти в борщ. Проварити кілька хвилин, додати дрібно нарізану зелень, вимкнути газ і залишити борщ настоюватися.

Смажена риба
200 г рибного філе, борошно, олія, спеції, зелень.
Рибу порізати на порційні шматки, приправити сіллю, перцем та іншими спеціями, запанірувати в борошні й обсмажити в олії. Готові шматки перекласти в змащену олією каструлю з товстими стінками, накривають кришкою і тушать хвилин 5–10.

Тушкована капуста з грибами
600 г капусти, 200 г грибів, 2 морквини, 1 цибулина, 1 ст. л. томатної пасти, 100 г олії,
1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, лавровий лист.
На дно глибокої сковороди або каструлі з товстими стінками вилити олію і засипати порізані гриби. Смажити 15 хв. Після того, як із грибів витече і випарується вода, а олія закипить, засипати їх дрібно покришеною капустою. Зверху присипати посічену цибулю і потерту моркву. Мішати починати після того, як з’явиться запах смаженої капусти. Тушкувати і перемішувати, доки в капусти не з’явиться золотиста шкірочка. Після цього додати томатну пасту, цукор, сіль, лавровий лист, долити 1 скл. кип’яченої води, накрити кришкою і тушкувати 5 хв.

Голубці з рисом, морквою і цибулею
10 листків капусти, 300 г моркви, 1 скл. рису, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, сіль, перець, петрушка.
Подрібнену цибулю тушкувати в невеликій кількості олії, потім додати подрібнену моркву і часник. Тушкувати 10 хв, посолити, поперчити, додати відварений рис і перемішати. Листя капусти ошпарити окропом, завернути в них начинку й тушкувати до готовності.

Гречана каша з горошком
100 г консервованого зеленого горошку, 0,5 скл. гречаної крупи, 4 морквини, сіль.
Гречку замочити в холодній воді на 2 год. Моркву порізати кружечками. Половину викласти на дно каструлі, зверху викласти гречку, яку накрити рештою моркви. Кашу залити гарячою солоною водою, довести до кипіння, зняти з вогню і настояти 15 хв. Потім знову довести до кипіння і зняти. Коли страва трохи вичахне, всипати горошок з підливкою і гарно перемішати.

Різдвяні млинці
3 скл. кип’ячої води, 1 ч. л. дріжджів, 3 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 4 ст. л. олії, борошно.
У теплій воді розвести дріжджі і цукор. Посолити і, постійно помішуючи, додавати борошно, доки розчин не матиме консистенції рідкого тіста. Додати 4 ст. л. олії, ретельно вимішати і залишити на 20 хв у теплому приміщенні. Млинці смажать на добре змащеній і розпеченій сковороді.

Пісні пампушки
400 г борошна, 25–30 г дріжджів, ¾ скл. води, 1 ст. л. цукру, 5 ст. л. олії, 1 головка часнику.
В 1/3 скл. теплої води розвести цукор, дріжджі і сіль, всипати 100 г борошна і замісити густе тісто. Дати підійти, додати решту води, борошно і половину олії, добре вимішати і знову дати підійти. З тіста сформувати кульки завбільшки з волоський горіх і спекти на декові в духовці на слабкому вогні. Часник роздавити, розтерти з сіллю і рештою олії. Після того, як пампушки трохи вичахнуть, заправити їх підливкою з часнику та олії і добре перемішати.

Пісні вареники
350 г борошна, 2 цибулини, 2 морквини, 500 г капусти, 0,5 ч. л. солі, олія.
Борошно залити склянкою теплої води і замісити тісто. Накрити його плівкою і залишити на 1 год. Цибулю і моркву перетерти на тертці, змішати і смажити на олії до напівготовності. Капусту пошаткувати і тушкувати до готовності. Змішати з морквою і цибулею, добре вимішати. Тісто розкачати і вирізати за допомогою склянки чи чашки. Всередину кожного вкласти начинку з тушкованих овочів і защипати краї. Сирі вареники опустити на 5–7 хв в підсолений окріп. Вийняти, змастити олією і прикрасити рештками начинки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x