Чому болить живіт?

Чому болить живіт?

Біль у животі – симптом, який краще не залишати без уваги. Причиною такого болю може стати будь-який орган черевної порожнини. Ми з’ясували, в яких випадках варто турбуватися й бігти до лікаря.

Метеоризм або здуття живота. Ця реакція організму може бути симптомом нетравлення шлунку або синдрому роздратованого кишечнику. Але найчастіше це варіант норми: щоразу з їжею, водою або навіть слиною у травну систему потрапляє трохи повітря, яке накопичується протягом дня. Якщо в організму не виходить випустити такий газ, це призводить до болю в животі та здуття. Щоб вирішити проблему з метеоризмом, в більшості випадків достатньо змінити раціон.

Кишковий грип. Це захворювання, яке викликане вірусом або бактерією. Вони потрапляють у травну систему разом з їжею або водою. Симптоми захворювання: біль у горлі – цей респіраторний симптом з’являється першим, потім виникають розлади ШКТ, біль унизу живота, діарея, іноді блювання, температура до 390 С. Кишковий грип не потребує медикаментозного втручання – достатньо контролювати температуру і пити багато рідини.

Синдром роздратованого кишечнику (СРК). Якщо відчуваєте біль у животі і супровідні симптоми сумарно тривають більше як три місяці на рік, СРК – найбільш імовірний діагноз. Це захворювання пов’язане не тільки з живленням, але і з психічним станом. Симптоми СРК: біль і коліки в нижній частині живота, метеоризм, діарея або запор, здуття.

Запальні захворювання кишечнику (ЗЗК)
. Найчастіше до ЗЗК відносять хворобу Крона та виразковий коліт. Це хронічні захворювання, які поки що не можна повністю вилікувати, але можна домогтися часткової ремісії. Симптоми ЗЗК: переймоподібні болі в нижній частині живота, здуття, діарея, кров у калових масах (потребує негайного звернення до лікаря), біль у великих суглобах.

Інфекції сечовивідних шляхів. Інфекція може вразити як верхні, так і нижні сечовивідні шляхи. У першому випадку запалення проходить в нирках – це пієлонефрит. У другому випадку – при сечовипускальному каналі (уретрит) або сечовому міхурі (цистит). Ось симптоми, при яких потрібно звернутися до лікаря: біль і печіння при сечовипусканні, біль унизу живота чи поперекової області при пієлонефриті, температура 37–380 С, часте сечовипускання, зміна кольору сечі.

Загострення виразки шлунку. При загостренні виразки або перфорації шлунку біль локалізується в епігастрії. Крім локалізованого болю, є й інші симптоми загострення виразки: нудота, блювання, важкість у шлунку, здуття. Якщо блювота схожа на кавову гущу, це означає, що у вміст шлунку потрапила кров і потрібно негайно викликати лікаря. Кров у калі і блюванні – симптом перфорації шлунку.

Апендицит. Симптоми цього захворювання: різкий біль навколо пупа або в епігастрії, який потім зміщується у праву нижню частину живота; нудота, блювання, температура 37–380 С.

Гострий холецистит – запалення жовчного міхура. Цей стан виникає у результаті бактеріального зараження жовчі, через що звужуються жовчні протоки. Ще одна причина гострого холециститу – жовчнокам’яна хвороба. В цьому випадку камінь потрапляє в міхуровий жовчний проток і перешкоджає виведенню жовчі, яка потім густіє. Симптоми гострого холециститу: жовчна коліка – різкий біль у правому підребер’ї, який може іррадіювати під праву лопатку; температура 37–380 С, блювання, підвищена пітливість.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x