Всеукраїнський Шевченківський форум «Свою Україну любіть» пройде на Черкащині

Всеукраїнський Шевченківський форум «Свою Україну любіть» пройде на Черкащині

На Шевченківські урочистості, присвячені 153-ій річниці від дня перепоховання Великого українського Пророка на Чернечій горі, на Черкащину, як завжди, з’їдуться гості, зокрема: 70 представників із різних регіонів України, п’ять закордонних відвідувачів. У рік двохвікового ювілею Кобзаря це свято обіцяє бути цікавим, адже його організаторами виступають не тільки Черкаська облдержадміністрація та обласна рада, вкупі з Черкаським національним університетом ім. Б Хмельницького, а й Міністерство культури України, Національна академія наук, Інститут літератури. Про це повідомляють в Черкаській ОДА.

Розпочнеться Всеукраїнський Шевченківській форум «Свою Україну любіть» 19 травня з покладання квітів до пам’ятника Т. Шевченка на Театральній площі міста Черкас. Далі урочистості перемістяться в приміщення обласної філармонії, де відбудеться пленарне засідання разом із учасниками Міжнародного свята «В сім’ї вольній, новій», організованого Національною спілкою письменників України, Черкаською обласною організацією письменників, облдержадміністрацією та обласною радою.

Цього дня Черкащину відвідають із виступами відомі науковці та письменники України. Учасники форуму переглянуть фільм «Експедиція» про маловідомі сторінки перебування Тараса Шевченка на Кос-Аралі; зустрінуться з відомими літераторами, митцями, творчою громадськістю міста та області в музеї «Кобзаря», якому, до речі, у 2014 році виповнюється 25 років. Завершиться день концертною тематичною програмою «Зоре моя вечірняя» в обласній філармонії.

20 травня свято продовжиться на батьківщині Шевченка, у Звенигородському районі. Гості Черкащини матимуть змогу ознайомитися з історичними місцями, пов’язаними з ім’ям поета, у селах Моринці, Шевченкове, Будище.
21 травня форум зустрічатиме Чигиринщина. А ввечері в обласному художньому музеї відкриється виставка «Мальовнича Україна», яка презентуватиме 300 найкращих робіт переможців Всеукраїнського Шевченківського конкурсу.

Основні ж державні заходи Шевченківських свят пройдуть, звичайно, на Чернечій горі в Каневі, у день перепоховання Великого Кобзаря – 22 травня. Спочатку відбудеться молебень в Успенському соборі, звідти хода попрямує на гору. Там, на могилі поета, звершиться ще один молебень, після чого представники Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, інші посадові особи покладуть квіти до підніжжя монументу та відвідають музей Тараса Шевченка. Далі відбудеться нагородження переможців дитячого Всеукраїнського конкурсу «Обіймемося ж, брати мої…», організованого Міністерствами культури та освіти і науки України.

Закінчиться свято на території Нижнього парку Шевченківського Національного заповідника фестивалем хорового співу «Чернеча гора», на якому професійні та аматорські колективи зі всієї України продемонструють свою майстерність. Серед учасників – Національний заслужений академічний народний хор України ім. Гр. Верьовки, відомі діячі культури та мистецтва України, артисти театрів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x