Катерина Таран

Катерина Таран

Далеко десь, у засніжених Черкасах, померла Катерина Таран. Ми працювали обіч 10 років, відколи св. п. Леонід Рябіщук почав творити радіо і телебачення, які служили б людям. Щоб люди слухали, дивилися, жили разом… Його труднощі були у тому, що тодішнім працівникам радіо і телебачення було нелегко вийти зі звичних рамок, визначених більшовицькою ідеологією, обмежених цензурою (кожне слово мало бути ще до мікрофона записане на папері). Я, на його думку, надавався на радіо, бо був вже виключений з КПРС, звільнений з редакції обласної партійно-радянської газети. Хоча у колективі були й професійно навчені репортери.
Перевагою Катерини, на мою думку, крім бойового характеру, було походження з сільської школи у Сахнівці, директор якої Олександр Захаренко готував людей нового дня для нового життя.
Я знаю, що тепер у публікаціях про Катерину підуть плачі: закотилася зоря, згасло полум’я, недоспівана пісня… Не варто. На мою думку, кожен з нас має своє призначення і відходить, коли його виконає. Навіть загибель у катастрофі може бути призначенням для обраних у вічність. Катерина Таран була покликана створити телестудію «Рось» і вона її створила разом з добраними сучасними репортерами, операторами, ведучими і так далі. Смерть Катерини не стала несподіванкою – її недуга була нездоланною, до того йшло. Хіба ж краще животіти у стражданнях? Але і Леонід Рябіщук і Катерина Таран виконали те, до чого були покликані. Інші продовжують почате ними.
Ось у мене давня новорічна фотографія – працівники радіо і телебачення святкують разом. Я танцюю у шатах сільської молодиці, у які мене одягла Катерина Таран. Уявіть собі давні номенклатурні часи: головний редактор радіомовлення танцює в спідниці головної редакторки телебачення. Неможливо, неприпустимо… Не для Катерини, яка сміливо руйнувала стереотипи не лише на товариських гулянках (тепер кажуть – корпоративах).
Я бував у сахнівській хатині Катерини Таран – скромне подвір’я з песиком, скромні хатні меблі і щедре селянське частування з жартами і піснями. Добре, що Катерина прожила свої 63 роки! Не всім випадає…

Фото: головні редактори Катерина Таран (ТБ) і Лев Хмельковський (радіо) проводять творчу зустріч з колективом

Катерина Таран

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x