Про радіаційний фон області розповіли метеорологи (ТАБЛИЦЯ)

Про радіаційний фон області розповіли метеорологи (ТАБЛИЦЯ)

Щільність випадінь бета-активних радіонуклідів на поверхню землі визначає лише метеостанція у м. Черкаси. За результатами спостережень у листопаді 2018 року щільність випадінь становила в середньому за добу 1,5 Беккерель на один метр2 (Бк/м2). Добові значення без суттєвих змін у порівнянні з попередніми періодами спостережень 2018 року і набагато нижчі контрольного рівня високого радіоактивного забруднення (110 Бк/м2 по результатах першого виміру після відбору).

Як повідомляють у Черкаському обласному гідрометцентрі, станом на сьогодні сумарна бата-активність приземного шару атмосфери визначається переважно радіонуклідами природного походження (ізотопами урану, торію та продуктами їх поділу). Концентрації штучних радіонуклідів чорнобильського походження (цезія 137 та стронція 90) зменшились як за рахунок їх природного розпаду, так і внаслідок міграцї у нижні шари ґрунту.

Рівні експозиційної дози гамма-випромінювання, далі по тексту гамма-фону, не перевищують контрольного рівня природного гамма-фону у 25 мікрорентген за годину (мкР/год). Добові значення впродовж грудня 2018 року коливались в межах 10–16 мкР/год. Найнижчі значення спостерігаються у м. Золотоноша, найвищі у м. Каневі.

Середні за місяць та максимальні добові значення гамма-фону приведені в таблиці.

Про радіаційний фон області розповіли метеорологи (ТАБЛИЦЯ)

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x