Пам\’ятаємо про загиблих черкащан-захисників Донецького аеропорту

Пам\’ятаємо про загиблих черкащан-захисників Донецького аеропорту

Сьогодні, 16 січня, українці вшановують пам’ять захисників Донецького аеропорту. Серед загиблих – троє жителів Черкас та 16 осіб – із Черкаської області.

Першим із черкаських кіборгів – 14 вересня 2014 року, прикриваючи відхід бойових побратимів, у ході обстрілу російськими бойовиками, отримав тяжке осколкове поранення в голову й пішов у вічність 23-х річний старший лейтенант Євгеній Подолянчук.

У 14 років, ще будучи учнем Черкаської школи № 3, Женя вступив до Національної скаутської організації України «Пласт». З 2008 року він присвятив своє життя службі в Збройних Силах України. У 2012 році закінчив з відзнакою факультет аеромобільних військ та розвідки Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (місто Львів) за спеціальністю «Управління діями підрозділів військової розвідки та спеціального призначення». Служив у 3-му окремому полку спеціального призначення Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

На початку бойових дій, у числі перших, командир групи спеціального призначення 3-го окремого полку спецпризначення (Кропивницький) Євгеній Подолянчук відбув у зону АТО для захисту цілісності держави та боротьби з терористами. У квітні 2014 року у складі свого загону він був направлений у Донецький аеропорт.

Посмертно йому присвоєно звання капітана.

У Черкасах одну з вулиць названо на честь капітана Євгенія Подолянчука.

2 грудня 2014 року отримав смертельне поранення в голову під час обстрілу в аеропорту Донецька випускник Черкаської ЗОШ № 30 (2008 року) 23-х-річний Андрій Терещенко («Рембо»).

Вдома не дочекалися сина його батьки та сестра Валя. Юнак навіть не встиг одружитися.

Його мати – Світлана Чорна-Терещенко після втрати сина зазнала тяжкої хвороби, але доклала усіх зусиль, аби відновити сили та вступити на військову службу за контрактом до ЗСУ. Після року служби у військкоматі мужня жінка попросилася перевести її в зону проведення АТО і на рівні з чоловіками захищає рідну Батьківщину, продовжуючи справу життя її сина.

Іменем Андрія Терещенка названо один із черкаських провулків.

19 січня 2015 року загинув від кулі снайпера у бою з російськими збройними формуваннями поблизу Донецького аеропорту Олексій Панченко.

Випускник Черкаської середньої школи № 4 (1991 року) того ж року вступив до омріяного Черкаського пожежно-технічного училища МВС України, яке закінчив 1994 року з відзнакою, отримавши звання лейтенанта внутрішньої служби. Залишився працювати в рідному училищі. 1995 року вступив до Харківського інституту пожежної безпеки, наступного – отримав звання старшого лейтенанта внутрішньої служби. Був одружений, мав сина Сергія. Закінчив інститут 1998 року за спеціальністю «Пожежна безпека». Працював у структурі МВС України і 2000 року отримав звання капітана. 2001-го був звільнений у запас через скорочення Працював у підприємствах «Реємтсма-Україна», «Філіп Морріс Україна» та інших. У 2008 році прийняв присягу державного службовця. Останнє місце роботи в державній службі – на посаді начальника відділу лінійного контролю Управління Укртрансінспекції в Черкаській області.

Коли розпочалась АТО, Олексій Панченко добровільно пішов у військкомат із проханням відрядити його на передову. І вже під час третьої хвилі мобілізації, 22 серпня 2014 року, його мобілізували рядовим до 95-ої аеромобільної бригади 90-го окремого аеромобільного батальйону. Кілька місяців був на навчаннях у Житомирському військовому центрі. З 20 листопада 2014 року безпосередньо перебував у зоні бойових дій.

У грудні 2014 року він захищав Донецький аеропорт, на новорічні свята побував у відпустці, провідавши рідних і знову повернувся в зону АТО.

19 січня 2015 року у складі свого підрозділу він проривався на МТЛБ на допомогу до «кіборгів», які тримали оборону в будівлі терміналу Донецького аеропорту. Точився жорстокий перехресний бій, у якому Олексій Анатолійович загинув, отримавши смертельне поранення.

У Черкасах одну з вулиць перейменовано на вулицю Олексія Панченка

На жаль, у цій війні загинули кращі із кращих представників нашої громади, які могли б ще так багато зробити для розбудови української армії, реалізувати багато добрих справ для рідного міста Черкаси і своїх родин. А бої за Донецький аеропорт стали символом незламності та бойового духу українського війська, а прізвисько — «кіборги» віднедавна в усьому світі асоціюється не з механічними роботами-машинами, а міцнішими за будь-який метал українськими воїнами – захисниками терміналів Донецького летовища.

Довідково:

Оборона Донецького аеропорту тривала 242 дні. Бої тривали так довго, оскільки контроль над аеродромом Донецького міжнародного аеропорту мав стратегічне значення. У результаті бої за встановлення контролю точились між українськими військовими та проросійськими бойовиками в період з 26 травня 2014 до 21 січня 2015 року.
За ДАП воювали спецназівці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93-й ОМБр, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», а також бійці Добровольчого українського корпусу.

За інформацією прес-служби Черкаської міської ради.

Читайте також: «Аеропорт:242 дні пекла»: черкаські музейники організували акцію вшанування «кіборгів»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x