Органам держархбудконтролю заборонять приймати в експлуатацію будинки та споруди не облаштовані засобами доступності

Органам держархбудконтролю заборонять приймати в експлуатацію будинки та споруди не облаштовані засобами доступності

Питання посилення захисту осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення при здійсненні містобудівної діяльності обговорили на координаційній нараді, що відбулась у Черкаській ОДА.

У заході під головуванням очільника обласної державної адміністрації Олександра Вельбівця взяли участь начальник Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області Віталій Полтавець, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій та міст, голови об’єднаних територіальних громад.

Керівник Управління ДАБІ ознайомив присутніх про зміни в містобудівному законодавстві, що націлені на створення безперешкодного середовища для всіх категорій людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Він нагадав, що з вересня 2018 року почали діяти нові державні будівельні норми щодо забезпечення доступності будинків і споруд, місць громадського призначення та об’єктів інфраструктури. Зокрема, ДБН Б.2.2-12:2018 ««Планування і забудова територій», ДБН В.2.2-4:2018 «Будинки і споруди. Заклади дошкільної освіти, ДБН В.2.2-3:2018 «Будинки і споруди. Заклади освіти», ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів». Також з 1 квітня 2019 року набере чинності ще ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення».

«Нові ДБНи обов’язкові до виконання під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення», – відзначив Віталій Полтавець.

Ще одним важливим кроком у забезпеченні доступності громадського простору стане прийняття законопроекту № 7370, який вже підтриманий Верховною Радою у першому читанні від 4 грудня 2018 року. У документі передбачено спрощення процедури облаштування засобів доступності для людей з інвалідністю та інших мало мобільних груп населення, а саме – встановлення пандусів або інших спеціальних засобів доступності здійснюватиметься без оформлення документів на право власності земельною ділянкою.

Крім того, закон посилює контроль за дотриманням замовниками вимог щодо облаштування об’єктів будівництва засобами доступності.

«Законопроект передбачає заборону органам державного архітектурно-будівельного контролю приймати в експлуатацію об’єкти будівництва без облаштування засобів доступності», – наголосив Віталій Полтавець.

Наостанок керівник Управління проінформував щодо можливості улаштування засобів безперешкодного доступу до об’єктів житлово-комунального та громадського призначення без дозвільного документу. Такий порядок передбачений Постановою Кабінету Міністрів України від 7 червня 2017 р. № 406 «Про затвердження переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію».

За інформацією ДАБІ України

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x