Черкаський Дніпро забруднений хімічними сполуками

Черкаський Дніпро забруднений хімічними сполуками

Головною водною артерією України є річка Дніпро. Вона забезпечує питною водою 2/3 території України, у тому числі і міста Черкащини, що розташовані на її берегах. Вже багато років якість питної води потребує поліпшення, так як природна вода Дніпра забруднена хімічними сполуками фенолом та важкими металами вище гранично допустимих рибогосподарських нормативів (ГДК). Про це повідомляє начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Це результат того, що у річку шорічно скидається велика кількість стічних забруднених вод: промислових сільськогосподарських та побутових, а Дніпро, за даними науковців, фактично втратив здатність до самоочищення.

У 4 кварталі 2018 року лабораторією гідрометслужби із Кременчуцького водосховища у районі м. Черкаси було відібрано 24 проби води. У кожній пробі визначено більше 30 показників, які характеризують якість води.
Встановлено, що феноли перевищують ГДК у 3-5 раз. Концентрації важких металів (мідь, цинк, манган) у 2,5 – 6 раз. Концентрації хрому шестивалентного до 8 разів. Також зафіксовані Перевищення по сполукам азоту до 1,7 ГДК.

Випадків високого забруднення води (вміст хімічної сполуки перевищує ГДК у 10 разів) не було виявлено. Більшість контролюючих показників в межах міста не суттєво відрізняється від показників фонового створу (вище міста). Тобто річка Дніпро приносить до території Черкас вже помірно забруднену поверхневу воду

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x