Як визначити напад апендициту в домашніх умовах?

Як визначити напад апендициту в домашніх умовах?

Іноді причина болю в животі вимагає негайних дій і допомоги хірургів, адже так може починатися напад апендициту. Якщо це він, то дорога кожна хвилина, тому з’ясуймо, як це можна визначити в домашніх умовах.

Насамперед зверніть увагу на характер болю. Болі, пов’язані з апендицитом, зазвичай починаються навколо пупа або безпосередньо в ділянці пупа, потім поступово переміщається до нижньої правої частини живота, трохи вище тазової кістки. Натисніть на живіт, якщо це занадто болісно для вас навіть при легкому дотику (особливо в нижній правій частині), викличте швидку допомогу. Також зверніть увагу на твердість живота. Можливо, ви відчуваєте, що живіт надзвичайно твердий і жорсткий, і до того ж роздутий. Це – ще один симптом нападу апендициту. Спробуйте встати прямо і ходити. Якщо не можете зробити цього через сильний біль, то це теж вказує на напад апендициту. Крім цього, ви помічаєте, що біль зменшується в положенні на боці.

Крок другий: зверніть увагу на інші симптоми апендициту. Навіть наявність кількох є приводом для звернення до лікаря: лихоманка (якщо ваша температура 38оС і більше, негайно звертайтеся до лікаря), озноб, закреп, пронос, нудота, блювання, болі у спині, тенезми (хибні болісні позиви до дефекації).

Крок третій: чого не слід робити. Категорично заборонено приймати проносні і знеболювальні засоби. Не приймайте антацидних препаратів. Вони так само здатні посилити біль, пов’язаний із апендицитом. Не вживайте продукти, які можуть викликати подразнення шлунку. Дотримуйтеся тієї ж дієти, якої ви дотримуєтеся у відновний період після перенесеного грипу.

Крок четвертий: якщо ви впевнені, що у вас напад апендициту, викличте невідкладну допомогу. Коли приїде «швидка», опишіть усі ваші симптоми. Звертайте увагу на будь-які порушення – пронос або блювання тощо. Спробуйте розповісти лікареві, коли вперше звернули увагу на біль.

Чому не можна «потерпіти до вечора»?
Апендектомія (видалення апендикса) не є для хірургів чимось екстраординарним, її зроблять швидко й акуратно. Але все це матиме позитивні наслідки, якщо пацієнт вчасно звернеться до лікарні. В іншому разі можливий розрив апендициту, і виникає ризик померти, адже все, що містить апендицит, потрапить у черевну порожнину і спричинить перитоніт. При будь-яких підозрах на запалення апендициту (особливо у малюків) слід негайно викликати швидку.

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x