Держгеокадастр Черкащини готується до передачі земель новоствореним ОТГ

Держгеокадастр Черкащини готується до передачі земель новоствореним ОТГ

У Головному управлінні Держгеокадастру у Черкаській області відбулася робоча нарада, де розглянуто стан виконання низки доручень і визначено наступні завдання. Закцентували увагу передовсім на внесенні відомостей про межі населених пунктів до кадастру та передачу земель новоствореним ОТГ. За інформацією Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області.

Як доповіла начальник Управління державного земельного кадастру ГУ Ольга Пазинич, із метою наповнення Державного земельного кадастру (ДЗК) перевірено та проаналізовано матеріали Державного фонду документації із землеустрою щодо наявності проектів формування території й встановлення меж селищних, сільських рад, відомості про межі яких не внесені до ДЗК. На сьогодні внесено до ДЗК відомості про межі 77-ми населених пунктів. Усього до кінця року заплановано внести до ДЗК відомості про межі 256-ти населених пунктів – 30% від загальної кількості (у Черкаській області 855 населених пунктів).

Керівники структурних підрозділів у районах прозвітували, скільки місцевих рад передбачили в цьогорічному бюджеті кошти на встановлення меж та уклали угоди з землевпорядними організаціями на виготовлення проектної документації. Адже відсутність інформації про межі населених пунктів у ДЗК унеможливлює надання відомостей про нормативну грошову оцінку окремих земельних ділянок сільськогосподарського призначення за межами населеного пункту.

Під час наради працівники обласного Держгеокадастру також розглянули питання про передачу земель сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність об’єднаним територіальним громадам (ОТГ). На території Черкащини створено 54 ОТГ, у які ввійшли 194 сільські, селищні, міські ради. Торік передано землі 26-ом ОТГ, цього року заплановано передати 28-ом ОТГ.

– Продовжуємо виконувати розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31січня 2018 року № 60-р «Питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад». Нас чекає великий обсяг роботи, а саме – інвентаризація земель державної власності, що перебувають в адмінмежах ОТГ, і підготовка картографічних матеріалів, – зазначила начальник Держгеокадстру Черкаської області Ольга Залога. – Досвід такої роботи вже маємо, до того ж 2018 року ми одні з перших передали землі в комунальну власність громадам. Випередила тільки Закарпатська область, де на той час було лише шість ОТГ. Тож, упевнена, ми вчасно виконаємо це завдання й цього року.

Начальник юридичного управління Оксана Сіроштан ознайомила присутніх із законодавчими нововведеннями, що набули чинності з 1 січня 2019 року. Зокрема зупинилася на роз’ясненні Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні», відповідно до якого органи місцевого самоврядування отримали нові повноваження в розпорядженні колективними землями та з 2025 року зможуть поповнити свої землі невитребуваними частками (паями) і нерозподіленими землями.

На нараді також розглянуто результати й подальші плани поновлення нормативної грошової оцінки земель (НГО) населених пунктів, проблемні питання інспекторської діяльності, співпрацю з ДП «Черкаський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» й Черкаською регіональною філією «Центр ДЗК» та інше.

Про виконання доручень, які визначено під час наради, керівники управлінь і відділів обласного Держгеокадастру мають прозвітувати під час наступної наради.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x