На Звенигородщині збирають гриби навіть взимку (ФОТО)

На Звенигородщині збирають гриби навіть взимку (ФОТО)

Попри зимову погоду звенигородські лісівники збирають гриби, щоправда тепличні, проте вирощені на екологічно чистому субстраті рослинного походження, тому й не мають важких металів і токсичних речовин. Це глива – цінні їстівні гриби з цілющими властивостями, більш відомі розмовною мовою «вешенка». Про це інформують в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

– Ініціатива директора Звенигородського лісгоспу Анатолія Проценка спробувати налагодити процес вирощування грибів була втілена в життя, – розповідає втілювач проекту, провідний мисливознавець Звенигородського лісгоспу Олександр Шевченко. – Минулий рік був експериментальним, проте змогли виростити 400 кг грибів: при мінімальних витратах у 2,5 тис. гривень, отриманий прибуток склав 7,5 тис. гривень, – хвалиться успіхами Олександр Володимирович.
На Звенигородщині збирають гриби навіть взимку (ФОТО)
Вирощування грибів потребує знання певних секретів. По-перше, у теплиці повинна дотримуватись певна температура, вологість, функціонувати вентиляційна система. Другим, і головним чинником у цьому процесі, є приготування субстрату. Його готують із дрібно-нарізаної соломи злакових культур, яку попередньо разом з міцелієм проварюють у великому чані. Далі цією сумішшю наповнюють мішки з полімерної плівки. У мішках роблять отвори, з них згодом і виростають грона глив. Перші гриби з’являються через 30-45 дні після набивки. Один субстрат використовують для 2-3 «поколінь» грибів. Цього року у звенигородських теплицях дозрівають 50 мішків, що у 2 рази більше, ніж минулого року.
Окрилені минулорічним гарним результатом, а також намагаючись зробити процес вирощування грибів ще менш економічно-затратним, звенигородські лісівники вирішили спробувати вирощувати гриби «на пеньках». Це практично такий самий процес вирощування, окрім того, що замість мішків, які швидко зношуються, грибне царство дозріває на осикових обрізках довжиною 40-50 см і діаметром 20-30 см, – продовжує розповідати про грибні експерименти Олександр Шевченко.

– Для максимального використання наших теплиць у зимовий період, а також, щоб працівники нашого підприємства та мешканці Звенигородського району мали смачний екологічно чистий продукт, ми і спробували для себе цей новий цікавий вид діяльності, – зазначає директор Звенигородського лісгоспу Анатолій Проценко.

До речі, ці гриби відрізняються високим вмістом потрібних організму полісахаридів, біологічно значущих елементів – калію, кальцію, кобальту, фосфору, заліза, міді, селену, цинку та інших мінералів. Гриби гливи – відмінне джерело вітамінів. У них знайдені всі вітаміни групи В, аскорбінова і нікотинова кислота, вітамін Е. Крім того, мають рідкісний вітамін D2, що значно підвищує їх харчову цінність.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x