Геннадій Бобов зробив подарунок Шполянському краєзнавчому музею

Геннадій Бобов зробив подарунок Шполянському краєзнавчому музею

Кожне місто, село чи селище має свою історію. Всі ці історії старанно оберігають місцеві жителі, бібліотеки, наукові установи і, звісно ж, музеї. Музей − це особливе місце, де іноді оживають легенди, де звичайні предмети набувають зовсім несподіваного змісту, де люди назавжди залишають свій слід! Приємно, коли в твоєму рідному місті теж є музей. Коли можна пізнавально провести час на екскурсії чи майстер-класі! Сучасний шалений ритм життя «закручує», іноді не вистачає часу. «Куди мені в музей?! І так справ багато!» – часто чуємо такі слова… Але варто зупинитися, задуматись і показати своїм дітям приклад любові до свого рідного краю, до своєї історії… та відвідати разом наш музей.

Шполянський районний краєзнавчий музей створений 1980 року, в середині 90-х він занепав, відновили його роботу лише 2001 року. Але це вже був зовсім інший музей, з оновленими експонатами, в новому приміщенні… І, попри «молоду» історію, він радує гостей та відвідувачів.

Музей розташований у приміщенні районної бібліотеки ім. М. Томенка. Його експозиція займає 7 кімнат, експонати щороку оновлюються. Тут представлені зразки різних періодів історії Шполянщини, інших районів Черкащини та й України в цілому. Гості музею мають змогу ознайомитися з археологічними знахідками краю, зразками предметів побуту, ремесел та промислів кінця ХІХ ст. Тут представлене гончарство, ложкарство, сільське господарство та ткацтво. А ще – предмети фабричного виробництва, якими користувалися наші предки, наприклад, посуд фабрик братів Кузнєцових, самовар Баташевих тощо.

Але це ще далеко не все! Цікавою є «Світлиця» − кімната, стилізована під світлицю української сільської хати поч. ХХ ст. Тут представлені зразки вишитих рушників, одягу, предмети побуту. Ми намагаємося відтворити дух традицій, відродити наше рідне, етнічне! Саме тут відбуваються наші традиційні майстер-класи з писанкарства, які щорічно проводить друг музею – народна умілиця, методист із фольклору Полянського районного будинку культури ім. Гоголя Інна Вовк.

Окрім цього, в музеї також є частинка експозиції, присвячена Т. Шевченку – з фотокартками першого пам’ятника поету, що був установлений ще
1925 року. Значну частину експозиції займає частина під назвою «Друга світова війна», де представлені особисті речі та фото учасників війни, а також післявоєнні знахідки. Афганська війна також залишила відгомін у Шполянському районі. З інформацією про наших хлопців, які перебували в Афганістані, можна ознайомитися в нашому музеї.

Родзинкою експозиції Шполянського музею є колекція грошових знаків різних країн світу. Колекція налічує понад 700 одиниць боністичних та нумізматичних знаків. Її подарував музею місцевий колекціонер В. Стеценко.

1 липня 2016 року в музеї відкрили дві нові кімнати, в яких розмістили експозиції радянського періоду розвитку Шполянщини, матеріали про дисидента С. Кожум’яку, а також нову історію – про Майдан та АТО. Експонати радянського періоду вміщують інформацію про освіту, культуру, сільське господарство, спорт, медицину, промисловість того часу. Маємо унікальні фото, ювілейні альбоми, особисті речі діячів різних галузей. А ще тут можна побачити колекцію фотоапаратів, що не залишить вас байдужими!

Майдан та АТО – сучасні події, які вже стали історією та займають свої місця в музеях України. Тут висвітлено події на Євромайдані та представлено власні речі учасників АТО – зразки форми, фрагменти озброєння й багато світлин.

Протягом року у Шполянському районному краєзнавчому музеї відбувається багато тимчасових виставок, майстер-класів, святкування та відзначення різноманітних подій. Щорічно музей змінюється та оновлюється. Зараз колекція музейних предметів становить трішки більше як 5 тис. одиниць. Всі ці предмети подарували небайдужі місцеві жителі. Хтось щось знайшов на городі, хтось привіз від бабусі, хтось приніс із дому… Кожен цей предмет має свою історію, старанно записану працівником, щоб зберегти її для майбутніх поколінь.

У музеї працюють всього два працівники. Попри це, ми намагаємось йти в ногу з часом та застосовувати сучасні технології в організації масових заходів. Завдяки Геннадію Борисовичу Бобову робота музею значно покращиться: подарований ноутбук відкриє нові можливості для діяльності. А для нас це гарна нагода подякувати Геннадію Борисовичу за небайдужість та любов до культурної спадщини!

Заходьте до нас! Адреса музею: 20603, Черкаська обл., м. Шпола, вул. Лозуватська, 62.

Директор Шполянського районного краєзнавчого музею Наталія Іванівна Кунець та його наглядач Діана Валеріївна Кузьменко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x