Що робити на городі і в саду взимку

Що робити на городі і в саду взимку

Для садівника й городника зимова пора є школою навчання й пошуку нових знань. Вільний від щоденної роботи час можна й потрібно присвятити підвищенню рівня знань і вдосконаленню садово-господарського реманенту. Але не лише цьому.

Перегляньте запаси насіння, складіть списки. Намалюйте ділянку, подумайте, що й де будете сіяти. Такі дані вносять у спеціально відведений зошит. Город поділіть на ділянки. Так легше дотримуватися сівозміни та відразу видно, що й де буде наступного року, як готувати ґрунт до садіння. Глибоко копайте землю тільки там, де буде морква або кореневі селера й петрушка. Коли якість насіння викликає у вас сумніви, перевірте його схожість. Адже якщо воно її вже втратило, то навесні ви витратите багато часу на пересівання, а іноді й на пошук улюбленого сорту.

Підготуйте ґрунтові суміші для вирощування розсади в другій половині зими. Найчастіше використовують такі співвідношення: 1 частина землі, 2 частини перегною, 1 частина піску. У зимовий час також готують посадкові горщики. Перегляньте садово-городній інструмент. Купіть усе необхідне заздалегідь.

Весна не за горами, тому добрі господарі закінчують ремонт техніки, парників і теплиць. Ремонтують і закуповують відсутній інвентар, необхідні органічні й мінеральні добрива, перевіряють поливні пристрої на городі, продовжують збирати місцеві добрива (попіл), купують пестициди для боротьби зі шкідниками й хворобами тощо.

В січні є час зайнятися відновленням і дезінфекцією тари. Господарі очищають і миють із хлоркою ящики, піддони, перуть мішки, чистять і фарбують інвентар, підготовляють плівку для весняних теплиць. Запасаються матеріалом для укриття посівів від весняних заморозків. Продовжують накопичувати сніг у городі. Розморожують і пропарюють раніше заготовлену землю для кімнатного овочівництва. Виготовляють торфоперегнійні та перегнійно-ґрунтові горщечки, кубики, паперові стаканчики, плетуть солом\’яні або очеретяні мати для парників.

Хоча в лютому сад і город ще досить міцно сплять, вже можна починати виконувати нескладні підготовчі роботи, які дадуть змогу заощадити час навесні. Зазвичай вони більше стосуються саду, але й на землі є що робити.

У цей час продовжують завозити в сади гній, піклуються про птахів. Закінчують ремонт інвентарю, закупівлю мінеральних добрив, хімікатів і знарядь праці.

Особливу увагу приділяють захисту дерев від гризунів, бо саме в цей період вони завдають відчутної шкоди рослинам. За теплої днини можна повторити, якщо є потреба, оббілювання штамбів і основ скелетних гілок. Не варто забувати про знищення гнізд і яйцекладок шкідників на деревах.
Під час відлиг можна обрізувати три-, чотирирічні дерева з метою завершення формування крони. Спочатку роблять слабке омолодження скелетних і напівскелетних гілок на дво-, чотирирічну деревину над бічною молодою гілкою. Якщо вона не забезпечує посилення росту, застосовують глибше омолодження гілок на п\’яти-, шести- і навіть восьмирічну деревину з одночасним прорідженням й укороченням плодових гілок, що старіють. У цей же час можна робити детальне диференційоване (по сортах) обрізування. Яблуні групи сортів Шафрану літнього, наприклад, омолоджують шляхом укорочення плодових гілочок, що старіють, а прорідження молодих гілочок не роблять, бо вони рідко розташовані в кроні. Таке обрізування підсилює ріст кільчаток й істотно підвищує продуктивність.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x