Питання, що турбують після підписання Томосу

Питання, що турбують після підписання Томосу

Чи вважатимуть інші церкви незаконними після прийняття Томосу?
Це цілковита нісенітниця. Ніхто не ставить і не може ставити такі питання. В Україні вільно функціонують і функціонуватимуть різні релігійні громади – християнські (тобто і католицькі, і православні, і протестантські тощо) і нехристиянські (наприклад, юдейські, мусульманські, буддійські, неорелігійні тощо). Питання Томосу стосується лише внутрішнього життя Православної Церкви і тих її частин, які автокефалію підтримують. Але це ніяк не зачіпає та не може зачепити звичного устрою і вільного функціонування інших релігійних конфесій України. В Україні була, є і буде конфесійна свобода.
————-

У православних храмах будуть по-іншому правити службу?
У православних храмах богослужіння здійснюється і надалі здійснюватиметься за відповідними, давно сформованими правилами та канонами православ’я. Ніхто цього не скасовує. Щодо мови богослужіння, то, якщо та чи інша громада захоче і надалі служити не українською, а церковнослов’янською чи, наприклад, румунською, то ніхто не відбиратиме в неї такого права. В переважній більшості православних церков світу служать саме рідною мовою. І логічно, що зі створенням автокефальної Православної Церкви ставатиме більше парафій, де служать українською. Тут буде добровільність та поступовий перехід.
————-

Які можливі наслідки надання Томосу?
Насамперед те, що він може докорінно змінити ситуацію як усередині самого українського православ’я, так і православ’я вселенського. В Україні створена автокефальна церква на базі УПЦ Київського патріархату, УАПЦ та частини духовенства Московського патріархату, яка давно була готова до переходу. Гальмував цей процес лише неканонічний статус КП. Згадана нова церква потенційно може стати найбільшою за чисельністю і, відповідно, впливом в Україні. Така ситуація автоматично дасться взнаки на перерозподілі сил у глобальному православ’ї. Втрата України означатиме для РПЦ втрату величезного числа парафій і єпархій. До того ж нова Українська церква має шанси одразу стати однією з найбільших церков у світовому православ’ї, серйозно зменшивши чисельність і вплив Російської церкви. Хоча РПЦ і залишиться найбільшою у світі. Уже зараз із Москви лунають цілком серйозні «застереження», мовляв, дії патріарха Варфоломія можуть спровокувати розкол у світовому православ’ї, бо РПЦ ніколи «не відмовиться від своєї київської купелі».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x