Як виростити новий плід із залишків ананаса

Як виростити новий плід із залишків ананаса

Через досить високу як для звичайного черкащанина ціну ананас досі залишається екзотикою на наших столах і з’являється там переважно на свята. Більшість любителів цієї закордонної смакоти віддає перевагу консервованим продуктам, а шкода, адже із свіжого плоду можна отримати не лише смачну страву, а й можливість виростити в себе вдома екзотичну рослину. Зробити це нескладно, якщо знати як.

Мало хто знає, що ананаси на деревах не ростуть. Рослини, що родять ці плоди, належать до трав’янистих і виростають не вище півтора метра. Сам плід ананаса – це скупчення маленьких фруктів, кожен з яких утворюється із власної квітки. У природі, на півдні Бразилії, ці квіти запилюють переважно невеличкі пташки – колібрі, але на ферми, де вирощують ці фрукти, запилювачів не пускають. Річ у тому, що в запиленому плоді утворюється безліч дрібних кісточок, і він відразу втрачає свою харчову цінність. Розмножують же ананаси трьома способами. За допомогою насіння із запилених плодів, використовуючи бокові паростки, які час від часу випускає доросле дерево, і за допомогою верхівки ананаса. Останній спосіб особливо важливий для пересічного українця, адже саме за його допомогою можна власноруч виростити цей заморський фрукт.

Зі спілого овоча зрізають верхівку з листям так, щоб не зачепити м’якоті. Зріз протирають рожевим розчином «марганцівки», присипають попелом і дають підсохнути 5–6 год. Росток висаджують у горщик ємністю не більше ніж 0,6 л. На дно кладуть дренаж, насипають ґрунтову суміш із землі, листяного пере­гною, піску й торфу у співвідношенні 1:2:1:1. Зверху додають 3 см суміші листяного перегною й піску (1:1). В центрі горшка роблять ямку глибиною 2 см. Дно її посипають подрібненим вугіллям і вставляють саджанець. По краях горшка вставляють 2 ломачки й мотузкою прив’язують до них ананас. Ґрунт зволожують, надівають на горщик з рослиною прозорий поліетиленовий пакет і ставлять у світле місце. Температура має бути від 25 до 270 С. Якщо земля підсихає, її поливають. Через півтора–два місяці рослина вкоріниться і з’явиться нове листя. Лише після цього пакет знімають.

Ананас особливо боїться перепадів температури. Найбільш комфортним для нього є режим від 22 до 300 С. Взимку рослину ставлять на столику коло вікна або на батареї, підклавши під дно горщика дощечку. Також узимку ананасу потрібне додаткове освітлення за допомогою люмінесцентної лампи. Влітку рослину можна сміливо виносити надвір. Поливають екзотичну рослину звичайною відстояною або дощовою водою, підкислюючи її лимонною кислотою до рН 5–6. Воду для поливу підігрівають до 300 С. Заливати можна і в «розетку», але особливо зволожувати не потрібно. Непогано також бодай через день обприскувати листя рослини теплою водою. Раз на півмісяця ананас підгодовують рідкими комплексними добривами і процідженим настоєм кінського або коров’ячого гною.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x